Ambalajlarda gördüğümüz bu logolara kimimiz dikkat ediyor, kimimiz etmiyor. Herhangi bir logo gördüğümüzde içimiz rahatlıyor; organik, doğal, cruelty free vs olduğunu varsayıyoruz, bir kurum tarafından denetlendiği için güvenerek alıyoruz. Peki bu logolar ne anlama geliyor, ürünler hangi standartlara göre sertifikalanıyorlar? Raflarda en çok karşılaştıklarımızdan kısaca bir bahsedeceğim.
- Ecocert: En bilinen organik sertifikalardan biri hiç şüphesiz. Farklı farklı sınıflara ayrılıp ülkelere göre standartları değişebiliyor. Ecocert Natural Organic Cosmetic etiketi için ürün içeriğinin en az %95’i bitkisel olmalı, ürün ağırlığına göre içeriğin en ez %10’u ise organik tarımdan elde edilmeli. Ecocert Natural Cosmetic etiketi için ürün içeriğininin en az %50’si bitkisel olmalı, ürün ağırlığına göre içeriğin en az %5’i de organik tarımdan elde edilmeli. GDO, petrokimyasallar ve kanserojen içeriklere (nitrozaminler) izin yok, ürün ve içerikler radyoaktiviteye maruz kalmamalı, ambalaj geri dönüştürülebilir olmalı. Hayvan testinde ise Avrupa standardı uygulanıyor (yani hiçbir aşamasında hayvan testi yapılmamalı). Ecocert standardını daha ayrıntılı görüntülemek için buraya tıklayın.
- Cosmebio: Yine Fransız bir sertifikalama kuruluşu, sadece Fransız üreticilerle anlaşma yapıyor. Bio etiketi için içeriklerin en az %95’i doğal kaynaklardan elde edilmeli, bitkisel içeriklerin %95’i ve ürün bileşenlerinin en az %10’u organik tarım yoluyla elde edilmeli. Eco etiketi için ise içeriklerin en az %95’i doğal kaynaklardan elde edilmeli, bitkisel içeriklerin en az %50’si ve ürün bileşenlerinin en az %5’i organik tarım yoluyla elde edilmeli. Her iki etiket için en fazla %5 sentetik içeriğe izin var. Paraben kullanımı yasak. Hayvan testlerinde Avrupa standartı uygulanıyor. Ambalaj üzerindeki bilgilerin açık ve net olması gerekiyor.
- USDA: Organik tarım konusunda güvenilir bir sertifika, adından anlaşılacağı gibi Amerikan. USDA Organik etiketini taşıyan ürünlerin içeriği en az %95’i organik tarımla elde edilmiş olmalı. Ayrıca %100 Organik etiketi de bulunuyor. En az %70 organik içeriği bulunan ürün ambalajlarında bu içeriklerin organik olduğunu belirtmesine izin veriyor, etikete izin vermese de.
- BDIH: Rossmannlarda bolca görebileceğimiz bir Alman sertifikası. Kullanılan hammaddelerin bitkisel ya da doğal olması gerekiyor. Bunlar organik tarımla elde edilmeli ya da ekolojik bakımdan bir takım katı kurallara tabii tutulmalı. Ürünler ya da hammaddeler hayvanlar üzerinde test edilmemeli fakat anlaşmalı tedarikçileri hariç tutuyor. Ölü hayvanlardan elde edilmiş herhangi bir maddeye izin yok. Sentetik boyar maddeler ve esans, petrokimyasallar, GDO ve silikonlar içermemeli. Adil ticareti destekliyor ve ürünlerin her aşamasında ekolojik, çevreci yaklaşımları benimsiyor.
- Natrue: Bu da Avrupalı bir organik kozmetik sertifikasyon kuruluşu. Üç seviyeli etiketi bulunuyor. Natural Cosmetics etiketi için organik tarımdan elde edilmiş içerikler gerekmiyor fakat Natrue standardıyla belirlenen bazı içerik kriterlerine uymak zorundalar. Natural Cosmetics with Organic Portion etiketi için içeriğin %70’i NaTrue standardı organik yollarla üretilmiş olmalı. Organic Cosmetics etiketi için ise içeriğin %95’i Natrue standardı organik yollarla üretilmeli. Sentetik boyar madde ve esans, petrokimyasallar, GDO ve silikonlar içermemeli, ürünler hayvanlar üzerinde test edilmemeli.
- Soil Association: İngiliz sertifikası. Organic etiketi için içeriklerin en az %95’i organik tarımdan elde edilmiş olmak zorunda. İçeriklerin en az %70’i organik tarımla elde edildiyse, “organik içeriklerden yapılmıştır” ibaresine izin veriyor. Kendi belirlediği standartlara uyan içerikler kullanılması ve bu içeriklerin minimum seviyede işlenmiş olması gerekiyor. Diğer sertifikalar kadar kısıtlayıcı olmasalar da bazı içeriklerin ve yöntemlerin kullanımları konusunda sıkı denetimleri var ve ancak kısıtlı miktarlarda ya da başka alternatifler yoksa kabul ediliyor. Bunların da ambalajda belirtilmesi gerekiyor. Hayvan testlerine, yasaların gerektirdiği ülkeler haricinde (Çin), izin vermiyor.
- Vegan Society: Bu logoyu gördüğümüz ürünlerde hiçbir hayvansal içerik kullanılmadığı anlamına geliyor. Ürünün hiçbir aşamasında hayvan testleri olmaması gerekiyor. GDO’ya izin verilse de hayvan genleri taşımaması gerekiyor.
- Vegetarian Society: Hiçbir hayvan etinin ya da hayvanların ölmesini gerektiren içeriğin kullanılmasına izin verilmiyor. Eğer yumurta kullanılacaksa free-range olması gerekiyor. GDO ve hayvan deneyleri yasak.
Not: Vegan ve Vegetarian Society sertifikalarını hayvan testlerinde güvenilir standart olarak görmemeliyiz.
- Peta: En çok cruetly free markayı bünyesinde barındırsa da standartlarının gevşek olduğu söyleniyor. Peta’nın cruelty free sertifikasını alabilmesi için markanın ürünlerini ve içeriklerini hayvanlar üzerinde test etmeyeceklerine, tedarikçilerinden de böyle bir şey talep etmeyeceklerine dair bir belge imzalamaları gerekiyor. Peta sertifikalı cruelty free markaların tam listesini şuradan görüntüleyebilirsiniz.
- CCIC / Buav: Leaping Bunny programı, hayvan testlerine karşı en güvenilir sertifika olarak biliniyor. Üretimin hiçbir aşamasında hayvan testi yapmıyor olması gerekiyor. Bünyesindeki markalar çok sıkı denetleniyor, anlaşmaları her yıl yenileniyor. Markaların birlikte çalıştığı laboratuvar ve tedarikçiler de ayrı ayrı araştırılıp sözleşmeler imzalanıyor. Leaping Bunny sertifikalı cruelty free markaların tam listesini şuradan görüntüleyebilirsiniz.
- CCF: Avustralyalı oldukları için çok bilinmiyorlar. Diğer cruelty free sertifikaları gibi hiçbir şekilde hayvan testini kabul etmediği gibi, bir içerik ya da ürün için özel olarak hayvanlara zorla acı çektiren ya da öldüren, kürk kullanan, mezbahalarla herhangi bir şekilde bağlantısı bulunan markaları da bünyesinde barındırmıyor.
Not: Peta, Buav ve CCF sertifikalı markaları kendi websitelerinden görüntüleyebiliyor olsanız da bu markaların hepsi ambalajlarında logoyu kullanmayı tercih etmeyebiliyor. Sertifikalandırma genelde ücretsiz olsa da logo haklarına sahip olmanız için belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ücreti ödendiğinde bile ambalajlarında mutlaka kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Bir markanın belli ürünlerinde logo bulunurken diğerlerinde bulunmayabilir. Bu, markanın bazı ürünlerinde hayvan testi uygulandığı anlamına gelmez. Sertifikalı markaların bazı ürünlerinde bağlayıcı anlaşmalarına istisna yapmaları mümkün değildir, buna izin de verilmez!
Not 2: Herhangi bir sertifika programına başvurmayıp anlaşma imzalamamalarına rağmen bu logoları dilediği gibi kullanan markalar da olabiliyor. Her tavşan logosuna güvenmemeliyiz. Sertifikalı olup olmadıklarını onaylamak istiyorsanız mutlaka bu kuruluşların resmi websitelerini inceleyin, kandırılmayın.
Markaların doğal ya da organik iddialarına sertifika görmeden inanmayın. Her sertifikalı organik ürünün cruelty free ya da vegan, her vegan ve cruelty free ürünün doğal/organik olmadığını bilmemiz gerekiyor. Ama sertifika iyidir.
Bazılarında bitmiş ürünlerde test yapmıyoruz diyorlar da, bitmiş ürün ne demek yav?! Mesela Benefit bitmiş ürünlerde test yapmıyormuş, bir blogger arkadaşta görmüştüm :/
Yani içerikleri falan hariç tutuyor. Mesela rimelin kendisini test etmiyor anlamına geliyor. Ama Benefit’in açıklamaları hep şaibeli zaten, cf değildi o hatırladığım kadarıyla.
Evet, Benefit Çin’de satılıyor.
Höö :( Blogger arkadaş PETA’nın listesinde yok falan dedi bana, ben bakmaya vakit bulamadım :(
Benefit global bir marka zaten, satılmasa biraz garip olurdu. Off, sende mi Benefit!
Moralini bozmak gibi olmasın ama iki adımda bir ulaşabileceğimiz markalar, Sephoralarda satılanlar vs, çoğunun cf olması imkanız. Dediğin gibi globalleştikçe daha çok şüphe duymak gerek. Hatta o tarz markalardan bir Nars var sanıyorum sertifikası vs olmamasına rağmen Çin’de satılmayan.
Evet, Nars Çin’de satılmıyor. Ben aslında ürünlerini almaya devam etmeyi düşünüyordum ama TBS gibi patronu cf olmayan şirket. Shiseido’ydu galiba.
Shiseido evet. Ben Nars’tan başka bir yerde bulamadığım şeyleri alıyorum ara sıra. TR’de bulabildiğim en açık tonlu ten ürünleri Nars’ınkiler çünkü. TBS de hayvan deneyleriyle çok mücadele ediyor diye birkaç ürünü çok övülüyorsa falan alıyorum işte. Bu kısmı kişisel tercihe kalmış biraz.
Ha Nars’ın cilt bakımı serisi çıkmıştı mesela. O cf değil çünkü Shiseido laboratuvarları tarafından yapılmış diye duydum.
Açıkça söylemek gerekirse Nars’ı seviyorum, sevdiğim bir marka. TBS’yi de kullanıyorum, her ne kadar param Loreal’e gitsede :( Evet ya, en çok tonluları bende Nars’ta bulabiliyorum :D Essence’in bir bb kremini aldım, çok koyu geldi tenime :( Fazla sırıtmasa da üzüldüm yani.
Off işte o koyu gelme olayının bende HER fondötende olduğunu düşün. Mesela Too Faced’in yeni çıkan BB kreminin en açık rengi olabilirdi ama getirmemişler Tr’ye. Inglot da burada kapandığına göre benim etrafta bulabileceğim tek fondöten/pudra rengi Nars’ın Siberia’sı, Snow’u… Dediğin gibi Essence tarzı drugstore markalarının ten ürünlerinde en açık renk çoğu kişiye koyu gelebiliyor:/
Universe diye bir renkti sanırsam. bildiğin turuncu yani :D Bende öyle ölü beyazı gibi bir beyazlık yok ama beyazım. Google’dan bir Universe rengine bak, bana hak vereceksin :)
Aynen, high-end markalarda daha fazla ten rengi bulunuyor :) Bir de bazen getirmiyorlar, sinir dediğin gibi. Uff :)
Universalmış pardon ;D
Hmm dediğin gibi en açık ton olarak fazla koyu gibi gözüküyor. Hiç kasmasın tek bir renk çıkarsın bütün markalar en çok satacak hangisiyse madem. Nasıl bir paragözlük yahu=_=’
Heheheh :D Haklısın :D ^^
çok faydalı bir yazı olmuş.bir solukta okudum,teşekkürler.
http://wishingbeauty.blogspot.com/
Merhaba, bu aralar ben de her zamankinden daha çok dikkat ediyorum kozmetiklerin temiz içerikli olmasına. Sertifikaların çoğunun kaynağını öğrenmiş olsam da, derli toplu tek bir yazıda görmek süper oldu! Teşekkürler bilgiler için, sevgiler! Başak
Ben teşekkür ediyorum güzel sözler için:)
Süper bi yazı olmuş organic logolarını fln bende merak ediyordum
Ellerine saglık
Allah’tan buav logolu hemde fiyatı uygun SuperDrug varda alabiliyoruz :)
Teşekkürler:) evet Superdrug’ın keşke her ürününü getirseler daha çok çeşit olsa, değil mi?
çok güzel bi yazı olmuş bende son zamanlarda buna dikkat etmeye başladm hayvan deneyi yapan markalar var elimde ama almayı durdurdum zaten uzun süredir bir şey almıyorum
TBS almayı düşünüyorum loreal kazanms olsada..
yves rocher yapıyomu acaba?
Hepimizin elinde deney yapan markalar var bilmeden alıdğımız:/ Önemli olan bundan sonra dikkat etmek dediğin gibi. Yves Rocher bir zamanlar cruelty free idi ama Çin’de satılmaya başlandığı için dolaylı da olsa deney yapıyor artık.
cevap için teşekkürler :)
Merhaba, yazınızı çok beğenerek okudum. Acaba bana önerebileceğiniz cruelty free bir renkli kozmetik markası var mı? Ben Flormar diyordum ama Yves Rocher %51 hissesini almış. Acaba The Balm hakkında ne düşünüyorsunuz? Tam bir bilgim yok bu konuda. Ben fondöten veya kapatıcı arıyorum. Soluk tenli olduğumdan bulmak zor. Ayrıca Physicians Formula aklıma geliyor ama onun kapatıcısında da paraben var. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Crueltr free olarak önerebileceğim renkli kozmetik markası tabii ki var, hem de çok fazla. Blogda yazdığım her marka cruelty free sertifikalı ya da deney yapmadığını iddia ediyor. Flormar eskiden cf idi fakat dediğiniz gibi Yves Rocher tarafından satın alındı, biraz şaibeli sanki. The Balm ise deney yapmadığını söylüyor, Çin’de satılmıyor. Karar size kalmış. Kapatıcı arıyorsanız Too Faced’in çok güzel bir kapatıcısı var, hatta birkaç ay önce yazmıştım. Fondöten arıyorsanız yine Yoo Faced, Physicans Formula ve Lush’a bakabilirsiniz. Mac 15 civarı renkleri var hepsinin.
physicians formula geliyor aklıma,cok iyi bir marka , paraben hiçbi ürününde yok biliyorum ama…… ben şimdiye kadar allık,rimel,far ve pudrasını kullandım. hı bide aydınlatıcısını…çok memnun kaldım hepsinden de.
Merhaba..
Hayvanlar üzerinde test konusunda yeni bilinçlendim utanarak söylemem gerek :(
Yazınız ve blogunuz çok hoşuma gitti
Gerçekten bu tarz firmaların reklamını iyi yapalım ki daha çok kazansın vicdanlı firmalar..
Bişey sormak istiyorum : oriflame ürünleri de global firmalar gibi testler yapıyor sanırım değilmi :(((
Organik diye duyduğum bi kaç firmanın da yaptığını duydum resmen yıkıldım…
Bundan sonra bloğunuzu takip edeceğim, teşekkürler..
Merhaba…
Hayvan testleri konusunda yeni bilinçlenmiş birisiyim utanarak söylüyorum :(
Bilinçli bi yazar bulmak beni çok mutlu etti teşekkür ederim bloğunuzdan dolayı..
Sormama gereken bişey var: oriflame ,amway gibi organik denilen firmalar da testlere devam ediyor mu?
Ben güvenemeyeceğimizi duydum ve resmen yıkıldım çünkü çevre dostu diye tanıtıyorlar kendilerini…
Artık sizi takip edeceğim.Telrar teşekkürler
Çok dikkatli olmak lazım, bazı markalar çok uyanık bir şekilde hile yapıyor. Yalan da denemez bunlara. Çok çevreciyiz mesajlarının arasında “kanunlar gerektirmediği sürece” diye sıkıştırıyorlar. Çoğu kişi bunun anlamını bilmiyor maalesef. Bu yüzden satır aralarını okumayı iyi bilmeliyiz ki tuzağa düşmeyelim.
Amway ve Oriflame yasaların hayvan deneylerini mecbur tuttuğu Çin’de satılıyorlar. Yani evet cruelty free değiller. Çoğu organik marka hayvan deneyleri de yapmıyordur ama Oriflame’e organik denemez zaten. Büyük ve global markaların organik sertifikaları olsa bile (Yves Rocher gibi) Çin’de satıp satmadığı araştırılmalı.
Ben teşekkür ederim!
Ben Kore markası olan Etude House ile ilgili bir soru soracaktım. Etude House hayvan deneyi yapıyor mu? Ben internette şöyle bir araştırdım, kendileri yapmadıklarını iddia ediyormuş ama ürünleri Hong Kong’da satılıyormuş. Hong Kong şuanda Çin’in yönetiminde ve şu hayvan deneyleri yasası Hong Kong da da geçerli büyük ihtimal. Sence? :(
HAYIIIIRR!! Yani Etude House için demiyorum, onunki muamma açıkçası. Ama Hong Hong’da değil, sadece ANAKARA ÇİN’de hayvan deneyleri mecburiyeti var. Kesin ve net (Peta teyit etti). Buav sertifikalı The Body Shop, hatta Lush da dahil birçok cf marka Hong Hong’da satıyor. Daha önce Hong Hong’u kafadan Çin’e dahil ettiği için “x marka deney yapıyor sen insanları yanlış yönlendiriyorsun” diyenler bile olmuştu teyy teyyy…
Etude House’a dönersek, marka olarak deney yapmadıklarını söylüyorlar ve Çin’de satılmaması bunu destekliyor. Fakat içerik ve tedarikçi bilgisi yok artı deney yapan Amore Pacific şirketine bağlılar.
Bir gün şu Kore/Asya markalarıyla ilgili de bir post yapacağım bakalım ama düzenlemem lazım.
Ohhhhhhhhhhhhhhhhhhh…. Çok ama çok mutlu oldum!!!! ^^ Ama kesin bir açıklama yapmadığı sürece uzak duracağım :) Ürünleri çok şirin yaaa!! Ay yirim :D <3
Evet ya ben de şüphelenmiyor olsam bütün ürünlerini doldururdum eve:/ (ki param yok onu nasıl yapacaktıysam) Ama Amore Pacific çok kıllandırıyor beni ya, bilemiyorum.
Beni de kıllandırdı biraz :/ O değilde Gitti Gidiyor’dan satılan ürünlerine baktım ve OHA dedim yani. Kore’de ucuza satılan şeyi Türkiye de 133 liraya satıyordu satıcı, yok artık.
Ay satarlar satarlar. Hepten fırsatçılığa vurdurdular işi. İlginç olansa, sıradan vatandaş ebay’den bunların en pahalı ürününü maksimum 30 dolara getirtir. Etude House ucuzluğuyla ün salmış bir marka sonuçta. Bizim için bir Milani, Urban Decay gibi Amerikan markaları getirtmek, gönderim yapan site bulmak vs zor asıl.
Hey allam onu alana laf söyleyecektim ama hırsızın hiç mi kabahati yok?
Ahahahah :D Ne güldüm sana Duygu abla :D Etude House ürünleri cidden ucuz oluyor, bb kremleri falan hep 9,000 won’a satıyorlar, 9,000 won yaklaşık 9 dolar yapıyor ve cidden ucuz ama 133 tl? Yapma lütfen!!
Yani Ebay fiyatları -direkt Kore’den gönderim yapıyorsa- zaten makul oluyor, üzerine çok cüzi kar koyuyorlar. Bir bizim Türkler çok akıllı ya<3
Hehehe :D Kore’de yaşam ucuz :D Ama gerçekten 133 tl cidden pahalı, ev satın almıyoruz sonuçta. Ebay’de 24 dolarmış ki bu sanırsam hemen hemen 50 tl falan yapıyor. Dolar kaç tl yapıyor pek bilmiyorum ama pek fazla bir fiyatı yok. Fazlasıyla kar yapıyor satıcı.
Evet yuvarlak hesap 50tl de, çoğu zaten free shipping uyguluyor. Ama arkadaşın koyduğu fiyata bak 133. Küsuratı da var:D Ay ne diyelim yani umarım kimse alıp kazıklanmaz.
Alan varsa da ayıptır söylemesi aptaldır zaten. Gidip Ebay’den alırım daha iyi, free shipping de varmış hem :D
Orası da öyle ama millet cahil diye bunların kurnazlığını görmezden gelmemek lazım :/ Asya kozmetiğinde en iyisi Ebay valla doğru diyorsun.
Heheh :D Evet, belki de alan kişi bu markalar hakkında bilgili değildir, olabilir. İnşallah başlarına böyle bir kazıklanma olayı gelmez, az para da değil yani.
Tabii canım, kim göz göre göre 3 katı (harbiden, kaç katı?) para vermek ister? İstiyorsa o zaman alan razı satan razı, bir şey demek düşmez bize:D
Hehehe :D Haklısın, hemde çok :D <3 Fazlasıyla çok para.
merhabalar benim sorum natrue logosuyla ilgili olacak.”hayvanlar üzerinde test edilmemeli” ibaresi her üç seviyedeki etiket için geçerli mi yoksa sadece organic cosmetics etiketi için mi kullandınız bu ifadeyi?duyarlılığınız için çok ayrıca teşekkürler bizleri bilinçlendiriyorsunuz.Kısa sürede görmeniz dileğiyle,sevgiler..
Şöyle diyeyim, ürünün içeriğine göre organik seviyeleri ve etiketleri değişebilir fakat Natrue sertifikalandırma şirketinin araştırdığı tüm ürünlerde aradığı özellik zaten hayvanlar üzerinde test etmemesi oluyor. Yani ürünlerin seviyelerinden çok genel olarak koydukları bir kural. Aynı şekilde GDO, yapay renklendiriciler vs özellikleri için de böyledir, direkt kabul etmiyorlar. Bütün sertifikalandırma kuruluşları için bu böyledir sanıyorum.
Yalnız şöyle bir şey de var, hayvan testleri konusunda Leaping Bunny gibi bu konuda uzmanlaşmış sertifikalara güvenmek daha doğru olur. Organik sertifikalar hayvan testlerine karşı olsalar da yetersiz kalabiliyorlar. Sertifikalı organik ürünler hiçbir aşamada hayvanlar üzerinde test edilmemiştir diye kesin bir şey iddia edemeyiz yani.
Merhabalar ekolojik kozmetik konusunda son derece başarılı bir yazı olmuş teşekkür ederim.Fakat yorumları okudukça sanırım dikkatlerimizden kaçan önemli noktalar var .Arkadaşlar doğru ürün ( Formaldehyd,Triclosan ki bunlar ve daha niceleri parabenler den çok daha zararlı kimyasallardır ,hayvanlar üzerinde test edilmeyen,PEG,SLES,SLS,silikon vs.içermeyen)Sertifikalı üründür.O veya bu marka değil kullandığınız yada kullanmak istediğiniz ürünlerin üzerinde BDIH yada NaTrue sertifikaları bu kafa karışıklığını gidermek için var .Özellikle NaTrue sertifikası ekolojik kriterler konusunda en katı kuralları olan sertifikadır, bu yüzden en güvenlidir.Tekrar ediyorum Doğru ürün Ekolojik Sertifikalı üründür.
Ekolojik sertifika için güvenilir olabilir, yukarıdakilerin hepsi öyle zaten ama sizin iddia ettiğinizin aksine hayvan testlerini yalnızca bir aşamaya kadar kısıtlıyor. Yukarıda Natrue ya da BDIH linkini verdim, isteyen daha derinlemesine araştırır.
ECOCERT; bitmiş (finished product)ürünün hayvanlar üzerinde test edilip edilmediği kriterine dayanıyor..—yani üretim prosesin her aşamasında hayvan deneyi yapılmayacak diye bir kaidesi yok akreditasyonunda—…ECOCERT ingilizce metnini incelerseniz göreceksiniz. Bu bitmiş ürün olayı da esasen AB kometik direktifi kaynaklı…iyi günler..
Yukarıda linkini verdiğim İngilizce metinden alıntı yapmıştım zaten. Şöyle bir durum var ki, Ecocert sadece bitmiş üründe yapılacak hayvan testleri için Avrupa rugülasyonları uygulanacağını söylemiş olsa da Avrupa Birliği kozmetik ürünlerinin her aşamasında hayvan testlerini yasaklamış zaten. Eğer Avrupa yasalarını baz alıyorlarsa sadece bitmiş ürünün değil içeriğin de buna dahil olması gerekir. Fakat burada bir boşluk ya da bilgilendirme eksikliği bulunuyor sanırım. Bu yüzden ben hayvan testi konusunda salt Ecocert’e güvenmiyorum.
evet,tam olarak kastım benim de budur…ECOCERT sertifikası, üretimde kullanılan kimyasalların hayvanlar üzerinde test edilmediği anlamına asla gelmez! TÜKETİCİLERİN BU DURUMU GÖZÖNÜNDE BULUNDURMALARI GEREKİR…çünki aslolan bitmiş/finished product değil, kimyasal türevlerin test edilip edilmediğidir,,bu konu genelde es geçilir,,,iyi günler
Elbette hayvan testleri için Leaping Bunny gibi sertifikalar aranmalı ve organik sertifikalar baz alınmamalı, ben de her zaman bunu tekrar tekrar söylüyorum ama şu anda konuştuğumuz durum “asla” lafıyla kestirip atacak kadar basit değil. Avrupa yasaları kozmetiğin hiçbir aşamasında test edilmemesini gerektiriyor ve Ecocert bu yasaları kafasına göre sadece bitmiş ürünle sınırlandırırsa kendisiyle ve aynı zamanda yasayla da çelişir. Burada tanımlama boşluğu var, keza diğer organik sertifikaların hayvan deneyleri konusunda istediklerinin sınırları daha net çizildiği için neye nasıl güveneceğimizi/güvenmeyeceğimizi daha iyi biliyoruz. Ecocert’in tanımlamasını ayrıntılı öğrenene kadar da tamamen yalanlayacak bir durum yok. En güzeli Buav sertifikasına bakmak ama ben yine de yukarıdaki postumda sertifika şirketlerinin metinlerinden alıntıları paylaşacağım.
Kesinlikle kendisinin söylediğinin doğru olduğunu iddia eden ama birbirleriyle çelişen yorumcular gelmeye başladı. Bu durumdan memnun değilim. Okuyanlar varsa kafası karışacaktır. O yüzden bu tarz yorumları daha fazla cevap vermeyeceğim, insanların da itibar etmemesini rica edeceğim. Zaten hepsinin ingilizce metinlerinin linkleri yukarıda bulunuyor, benim postta yazdıklarıma güvenmeyenler bunları okuyup kendi yorumunu yapsın.
Merhaba, bloğunuzu yeni buldum, bana cruelty free saç boyası önerir misiniz? Bu konuda fazla bilgim yok maalesef. Dışarıda satılan bir şey olursa sevinirim, internet üzerinden alamam. Ayrıca böyle güzel bir blog hazırladığınız için teşekkür ederim.
Gratis’te “Naturtint”, Migros’ta “Tints of Nature” markalı saç boyaları satılıyor, bunlar cruelty free diye biliyorum. Birkaç yerde de Organic Natural Colors markasının da satıldığını gördüm (T-shop muydu acaba) ama kesin nereleri olduğunu söyleyemeyeceğim. Belki karşınıza çıkar diye belirteyim dedim.
Güzel sözleriniz için teşekkür ediyorum.
ne kadar ilk tanışmamız yanlış anlaşılmayla başlasa da :D ve -her yazımda- (burası için değil, genel olarak net ortamında) yanlış anlaşılsam da yazmak istiyorum :D bu yazıya bayıldım. referans olarak sanırım sık kullanılanlara ekleyeceğim. keşke sizin kadar vegan olabilsem diyorum her seferinde. çabanızı da inanılmaz takdir ediyorum. teşekkür ederim böyle güzel bir yazı için.
Ne gibi bir yanlış anlaşılma yaşanmıştı acaba? Hatırlayamadım şimdi ama olsun. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim:)
Merhaba gratislerde bee natural markalı bir lipbalm var acaba ürün hakkında bilginiz var mı natrue sertifikası var ve sitesinde hayvan deneyi yapmadıklarını iddia etmişler sertifika olması iddialarını desteklese de emin olamadım siz yeterli olmadıklarını belirtmişsiniz. Natrue sitesindeki hayvan deneyleri ve çinde satış ile ilgili beyanları okuyunca biraz ikna oldum gibi ürünü kullandım gayet iyi doğal içerikli ve çok pahalı olmaması da güzel ama içime şüphe düştüğü için tekrar alsam mı bilemiyorum
Merhaba. Sizin için Gratis’teki lip balmları inceledim ancak Bee Natural markasını bulamadım. Acaba Bee Beauty markasından mı bahsediyorsunuz? Bee Beauty, Gratis’in çeşitli firmalara üretimini yaptırdığı bir marka. Bu firmaların her birinin hayvanlarda deney yapıp yapmadığını sorgulamam çok zor. Ayrıca Natrue sertifikasını da göremedim, sanırım internette arattığınızda isim benzerliğinden dolayı başka bir markayı incelediniz. Bee Beauty’nin bilgi alabileceğimiz herhangi bir websitesi de yok zaten. Bu yüzden onu “belirsiz” kategorisine koymayı daha uygun buluyorum ben. Ama elbette karar sizin:)