Sadece kozmetik değil, ayakkabı, çanta gibi giyim ürünlerinde de kumaş ya da sentetik deri alternatifleri bulunurken bir başka hayvanın ölmesine göz yummak istemeyecekler var aranızda, biliyorum. Bunun için vegan giyinme rehberini incelemenizi tavsiye ederim. Ayakkabı konusu ise genelde hayatlarımızda çok zorluk çıkarmayacak bir durum, günümüzde maliyeti dolayısıyla yapay deriye ulaşım epey kolay. Gel gelelim ki bir ayakkabıyı oluşturan tek materyal deri değil, bunun yapıştırıcısı da var. Ne yazık ki bu yapıştırıcılar kimi zaman hayvanlardan elde edilen maddeler içerebiliyor. Konuyla ilgili bir başka sıkıntı da çoğu firmanın kullandıkları yapıştırıcıları hakkında doğru düzgün bir bilgi verememesi, hatta bilgi sahibi olmaması. Özellikle klasik ayakkabı markaları için geçerli bir olay, ki bu yazının sadece spor ayakkabılar hakkında olmasının sebebi biraz da bu; vegan olup olmadığı konusunda daha şeffaflar ve kumaş gibi deri-dışı alternatifler daha çok.

Web sitesinde kullandığı yapıştırıcı hakkında bilgi vermiş ya da vegan kategorisi bulunan ya da e-mail ile ulaşıldığında sorulara olumlu olarak yanıt vermiş, hayvan derisi dışındaki materyallerle üretilmiş SEÇENEKLER de sunan, Türkiye’de ulaşılabilir spor ayakkabı markalarını listeliyorum.

Vegan seçenekli spor ayakkabı markaları:

  • Adidas
  • Asics
  • Mizuno
  • Natural World
  • Nike
  • Onitsuka Tiger
  • Skechers
  • Superga
  • Vans
  • Victoria

Vegan seçenekli outdoor ayakkabı markaları:

  • Lowa
  • Merrel

Benim hem estetik açıdan hem de rahatlık bakımından en çok tercih ettiğim ayakkabılar Vans’ten. Üstelik Old Skool ve SK8-Hi modellerinin de canvas versiyonunu çıkardılar, buraya bir önce gelsin diye her gece dualar ediyorum. Hem hayvan derisinden yapılmamış hem de kaliteli o kadar çok spor ayakkabı var ki piyasada, bu liste dışındakilere bakasım bile gelmiyor. Klasik ayakkabılar için yurtdışında vegan ve ekolojik birçok seçenek olsa da buraya ulaştırması biraz sıkıntılı. Bu yüzden şimdilik kumaş ve yapay deri tercih etmeye odaklanmış durumdayım. Kendimi bildim bile ne giyse vuran, canını acıtan, yüksek topuk düşüncesine bile dayanamayan gıcık bir tip olarak özellikle kumaş ayakkabıları çok sevdiğim için bu konuda zorlandığım pek söylenemez zaten.

Benzer bir listeyi de klasik ayakkabılar için hazırlıyorum. Kullandığı yapıştırıcının hayvanlardan elde edilmediği bilgisine ulaştığınız, yapay deri ya da kumaş malzeme opsiyonu sunan markalar varsa sizi yorumlara alalım.

Kaynak: Vegan Sneaker Connection, Vegan KicksVegan8

12 thoughts on “Vegan Spor Ayakkabı Seçenekleri”

  1. Merhaba,

    Sizi eski blogunuzda da takip ediyordum, bütün bu çabanıza çok teşekkürler gerçekten de. Büyük emek harcıyorsunuz.

    Yakın gelecekte bir koşu ayakkabısı almayı düşünüyorum, Mizuno da incelediğim ayakkabılardandı, hem onu hem de Skechers’ı burda görmek beni inanılmaz mutlu etti.

    Selamlar.

    1. İltifatlar için teşekkür ederim:) Gayet beğenilen, kaliteli ayakkabılar da vegan olabiliyor, neden onları tercih etmeyelim değil mi? Şimdiden güle güle kullanın. Selamlar.

  2. Skechers ve superga kullandım bu listeden
    Skechers tam bir sefa ayakkabısı yahu. Hatta çoğu modeli çirkin geliyor bana. Go vulc diye bir modelini bulmuştum (daha günlük giyilebilir bir model bence) morhipo’dan hem de uygundu fiyatı aldım onu giyiyorum. Yalnız skecherslar da dayanıksız sanki.

    Superga çok ağır, dayanıksız ve numaraları büyük ondan pek yanaşmam herhalde.

    1. Ben pek anlamıyorum spor yapmadığım için. Hareket olarak yaptığım şey yürüyüş, onun için sıradan bez ayakkabı bile yeterli geliyor bana. Skechers’ları merak ediyordum açıkçası ama dayanıksız diyorsan biraz daha araştırarak alayım öyleyse.

  3. Merhabalar. Sitenizi biraz önce keşfettim ve çok mutlu oldum :) Özellikle seçilen konular süper :
    Ben yoğun spor yapan bir insanım o yüzden özellikle bu yazınız ilgimi çekti. Yalnız Nike ve Adidas ın hayvansal ürün içeriği ile ilgili çok da belirgin cevaplar verdiğini bilmiyordum. Onlara karşı biraz şüphelerim var. Siz emin misiniz vegan seçenekleri olduğuna? Belirli bir model ismi verdiler mi ayrıca şu modelimiz tamamen veganlara uygundur diye? :)
    Sevgiler :)

    1. Öncelikle şunu belirtmem gerek: bu markalara bizzat iletişim kurmadım, sporla uğraşan veganların oluşturduğu websiteleri ve facebook gruplarını araştırdım, markaların bunlara verdiği cevapları değerlendirdim. Postun en sonunda kullandığım kaynakları görebilirsiniz.

      Piyasadaki çoğu marka gibi Nike, Adidas vs. de “işte vegan seçeneklerimiz bunlar” demiyor maalesef:) Veganlar için en büyük sorun ayakkabıda kullanılan yapıştırıcı. İçeriği büyük bir muamma olduğu için bizi şüphede bırakıyor. Yukarıda listelediğim markalar yapıştırıcılarında hayvansal madde kullanmadıklarını onaylamışlar. Yani hayvan derisinden yapılmayan, kumaş ya da sentetik materyale sahip bütün ayakkabı çeşitlerini vegan olarak değerlendirebiliriz bu şekilde. Vans gibi birkaç marka alışverişte kolaylık sağlaması için websitesine “vegan” filtresi koymuş, bu onların profesyonel tavırları. Ancak yapıştırıcısının vegan olduğunu bildiğiniz bütün ayakkabıların içeriğine bakarak vegan olup olmadığına kendiniz de karar verebilirsiniz.

      Umarım açıklayıcı olmuştur. Sevgiler^.^

    1. Ürün içeriğine bakmanız lazım, sentetik malzeme mi kullanılmış, hayvan derisi mi kullanılmış. Ama kullandıkları yapıştırıcı kimyasalının vegan olup olmadığına dair bir bilgi yok elimizde.

  4. Decathlon markalarından bazıları (Quenchua, onun dışında hangileri olduğunu net hatırlamıyorum şu an) yapıştırıcı olarak tamamen vegan yapıştırıcı kullandıklarını, hayvan derisi içeren birkaç çeşit hariç geri kalan hepsinin vegan olduğunu söylemişlerdi (süet, deri vb. yerine pamuklu, polyester olanlar vegan yani)

Yorum Bırak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.