
Hayvan sömürüsünden kaçınmak için en temiz, en güvenli, en etik seçimleri yapmaya çalışıyoruz. Bu yüzden sık sık “tamamen vegan” markalara ya da alışverişe dair sorular geliyor. Bu tarz seçenekler özellikle veganizmin daha çok hakim olduğu ülkelerde kolay bulunabiliyor. Tabii bildiğiniz üzere Türkiye’de olanaklarımız kısıtlı. Etrafımızdaki seçeneklerin içinde kendi etik kriterlerimize en uygun olanını araştırıp hayvanlardan gelen herhangi bir madde bulunmamasına özen gösterdik. Ama yakın zamanda tamamen vegan seçeneklerimiz -az da olsa- artmaya başladı. Böylelikle önceliği vegan firmalara vermek isteyenler için bir liste hazırladım. Gün geçtikçe genişleyeceğini umuyorum!
Son güncelleme tarihi: 16.03.2021
Hayvanlarda deney yapmayan ve hayvansal hiçbir madde kullanmayan %100 vegan markalar:
Abtira
Yaşamda yavaşlık ilkesini benimseyen, kaliteli ve temiz içerikli, Ege’de lokal üretilen bir küçük işletme Abtira. Souq, Hipicon, Maezae dükkanlarında ve kendi websitelerinde satılıyor.
Cake
Bol çeşitli ve eğlenceli saç-vücut ürünleri yaratan Cake tamamen vegan bir Kanada markası. Şimdilik Türkiye’de online satılıyor.
Crystal Deodorant
Gratis mağazalarında satılan Crystal Deodorant denediğim en etkili vegan roll-on’ları üretiyor.
Derma E
Dermakozmetik eşdeğerindeki bu marka toksik maddeler barındırmıyor ve hemen her cilt tipi için ayrı geliştirilmiş geniş bir ürün skalası var. Cilt bakımını önemseyen, aynı zamanda vegan markalara önceliği verenler için güzel bir seçenek. Bazı eczanelerde satılıyor ama online ulaşmak daha kolay. Umarım mağazalarda ve marketlerde vs. yaygınlaştığını görürüz!
EcoTools
Hayvan kılı kullanmayan, bambu saplı makyaj fırçaları üreten Ecotools, Gratis dahil birçok markette bulunabiliyor.
E.L.F.
Uygun fiyatlı ve çok çeşitli makyaj ürünleri yaratan ELF, yakın bir zamanda Türkiye’ye gelmişti. 2019 itibarıyla tüm fırçalarının sentetik kıla dönüşümü tamamlandı ve %100 vegan bir marka oldu. ELF, Watsons mağazalarında satılıyor.
Farsali
Instagram ve youtube sayesinde popüler olmuş, çeşit çeşit serum ve bazlar üreten Farsali markası Türkiye’de Sephora mağazalarında satılıyor.
Hurraw!
Vegan lip balm bulmanın zorluklarını bilirsiniz. Birçoğunun içinde balmumu bulunuyor. Hurraw dudak balmları hem vegan, hem de dudakları çok iyi koruyor ve nemlendiriyor. Vegan Dükkan, aktarlar ya da online bulabilirsiniz.
Jardin Naturel
El yapımı, doğal ürünlere odaklanan Jardin’de kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra katı şampuanlar, tablet diş macunları gibi az atıklı yaşam ürünleri de bulunuyor. Şimdilik sadece websitesinden sipariş veriliyor.
Lethal Cosmetics
Makyaj sevenler için albenili renklerde, bol çeşitli farları, rujları olan bir Alman markası. Türkiye distribütörü Poa Vegan Shop‘ta satılıyor.
Maria Nila
Maria Nila ile tanışmam mor şampuanı sayesinde oldu. Temiz içerikli ve vegan saç bakım ürünleri üreten bir İsveç markası. Şimdilik sadece online alışveriş sitelerinde denk gelebildim.
Mılk
Yeni nesil minimal makyaj akımının öncüsü Mılk Makup aydınlatıcı ve allık stickleriyle ünlü. Sephora’da bulunuyor.
Natracare
Zararlı maddeleri içermeyen, organik pamuk ve sürdürülebilir kaynaklar kullanan menstrual ürün/hijyenik ped markası Natracare’in tüm ürünleri vegan. Watsons mağazalarında satılıyor.
The Purest Solutions
Çözüm odaklı, aktif bileşenlere yer veren The Purest Solutions yerli bir cilt bakımı markası. Şimdilik kendi websitesinde satılıyor.
Youth To The People
Süper besinleri cilt bakımında kullanan, toksik maddeler barındırmayan, Kaliforniya bazlı bu marka Türkiye’de Sephora mağazalarında satılıyor. Fiyatları yüksek olduğu için henüz denemedim ama bütçesi uygun olanların mutlaka incelemesi gerektiği kanısındayım.
Hayvansal madde kullanmama kararı almış ancak henüz tamamen vegan dönüşümünü tamamlamamış (cruelty free) markalar:
- Note Kozmetik
- Kat Von D
Özellikle bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bazı ürünlerinde vegan sertifikası bulunan ya da ambalajında vegan olduğunu belirten marka illa ki %100 vegan olduğu anlamına gelmez. Bu ürünün formülasyonunda hayvansal bileşen kullanılmadığını gösterir. Başka ürünleri vegan formüle sahip olmayabilir. Ki piyasadaki birçok marka bu durumda.
Vegan sertifikası ya da iddiası markanın hayvanlarda deney yapmadığı ya da hayvan dostu bir politika izlediği anlamına da gelmez. Bu tarz birçok markanın vegan seri çıkardığı ya da başka alanlarda hayvan deneyleriyle ilişkilendiği olabiliyor (bkz. cruelty free sanılan markalar). Bu yüzden dikkatli davranmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
%100 cruelty free ya da vegan ürün kullanmaya geçemesem de senin bu yazılarını okumak ve listelerinden notlar almak çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler, sevgiler!
Öyleyse ne mutlu bana ^___^ Sevgiler:)