Her geçen gün hayvanlar üzerinde test etmeyen firmalara yönelen kişiler görüyorum ve artmasına o kadar mutlu oluyorum ki! Hele hele bazı tanınmış bloggerlar bunu yapınca çok daha etkili oluyor tabii ki. Yalnız bu konuda çok fazla bilgi kirliliği olduğunu üzülerek görüyorum. Blogumda her postta, yeri gelince hatırlatmaya çalışıyorum fakat illa ki benzer şeyler dönem dönem karşıma takrar çıkıyor. Mecburen sık sık aralıklarla tekrarlamak zorunda kalıyorum ben de. O yüzden uzun zamandır takip eden arkadaşları uyarayım, bugün de yeni haberlerle gelmedim. Ama cruelty free arayışına yeni katılmış arkadaşlar için önemli gördüğüm bazı şeyleri paylaşacağım.

En önemlisi de bu tavşan logoları. Bunu kocaman puntolarla yazmak istiyorum çünkü gördüğüm kadarıyla herkes tavşanı gördüğü anda atlıyor. Tavşan logolu ürünler hayvanlar üzerinde test edilmiyor anlamına GELMEZ! Buradaki postta ayrıntılarıyla açıklamıştım:
http://www.etiksecimler.com/kozmetik-urunlerdeki-logolar-ve-sertifikalar/

Kozmetik ürünlerinin ambalajına koyduğu logo, yazı ya da işaretler denetlenmez, çoğunlukla aldatıcı olabilir. Nasıl toksik kimyasalları içermesine rağmen isteyen marka istediği ürününe “doğal” ya da “organik” yazabiliyorsa “hayvanlar üzerinde test edilmemiştir” ibaresi ya da tavşan logosu koyabilir. Bu yüzden nasıl organik sertifikalandırma ve denetleme kuruluşları varsa markaların hayvanlar üzerinde test edip etmediğini araştıran kuruluşlar da var. Bu kuruluşlar güvenilir buldukları markaları listeleyip internet üzerinden de yayınlıyorlar. Bize düşen bu markaları araştırıp Türkiye’de bulabiliyor muyuz ya da herhangi bir şekilde ulaşabiliyor muyuz diye araştırmak.

Hayvanlarda deney yapmayan markaların listelendiği çeşitli linkler:

Hayvan hakları örgütü PETA’nın cruelty free listesi:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf
Tavşan logusunun pembe kulaklarından tanıyabilirsiniz. Yine de alışveriş ederken listeyi taramakta fayda var.

En güvenilir cruelty free listesi ise hayvan hakları örgütü BUAV’ın Leaping Bunny programından (global):
http://www.leapingbunny.org/guide/brands
Leaping Bunny’nin Avrupa bazlı bir başka sitesi var, isterseniz sadece kendi ülkenizdeki cruelty free markaları listeleyebiliyorsunuz:
https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny?/search

Avusturalya’nın Choose Cruelty Free lisanslı markaları
http://www.choosecrueltyfree.org.au/ccf-licensees-ccf-logo/

Bu listelerde bulunmayan markaların ambalajlarında tavşan logosu varsa ne anlama geliyor?

Listelerde bulunmayan markaların ambalajlarına koyduğu tavşan logoları resmi değildi, tamamen kendi insiyatiflerine göre koydukları yanıltıcı bir logodur. Tabii ki bu, Peta, Buav, CCF listeleri dışındaki her markanın hayvanları denek olarak kullandığı anlamına gelmiyor. Sadece test etmediklerini “iddia” etmiş oluyorlar, bizse artık hiçbir firmaya güvenemiyoruz. Bu yüzden markaların ne söylediği çok önemli. Kandırmaya çalışacakları doğru, ama yalan söyleme lüksleri yok, aksi halde başları belaya girer. Satır aralarını okumak gerekiyor. Loreal bile yıllardır ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmediğini söyler. Avrupa’da kozmetik ve ev hijyeni ‘ürünlerinin’ test edilmesi zaten uzun yıllardır yasaktı. İçerik ve yeni içerik araştırmalarında hayvanları kullandığına değinmez Loreal çünkü dev araştırma laboratuarları var, ne yazık ki hayvanlar üzerinde deney de yapılıyor. Yeni Avrupa Birliği kanunu (şurada ayrıntılı bahsetmiştim) her türlü deneyi yasaklıyor fakat yasadaki boşluk yüzünden sadece Avrupa sınırları içinde satılan markalar güvenilir hale geldi. Ayrıca Çin’de satılan her kozmetik ürününün hayvanlar üzerinde denenme zorunluluğu var. (Yasa değişti demiş bir arkadaş ama böyle bir şey yok! Sadece birkaç umut verici adım atıldı, şurada bahsetmiştim.) Bu yüzden çoğu cruelty free olarak bilinen marka aslında hayvan testilerine para ödüyor. Kendileri “kesinlikle bu deneylere karşıyız” derken cümle arasına “yasalar gerektirmedikçe / except when required by law” uyarısını da sıkıştırıyor. Bu, Çin’de satıldığı anlamına gelir ve şimdi sayacağım çoğu ünlü ve global firmalar Çin’e açılmıştır. Kendilerini çevreci ve hayvan dostu olarak tanımlayan çoğu marka ne yazık ki Çin’deki deneylere distribütörler aracılığıyla dolaylı yoldan para öder ve evet, hayvan deneyleri YAPIYOR kategorisine girerler: Oriflame, Avon, Yves Rocher, L’occitane, Kiehl’s, Mac, Clarins, Dior, Chanel, Bobbi Brown, Laura Mercier, Benefit, Clinique, Maybelline, Max Factor, Rimmel, Schwarzkopf, John Frieda, Vichy… (ufak bir tüyo, bunları ezberlemek, koskoca BUAV ve PETA listesini aklımızda tutmaktan daha kolay).
Ayrıntılı markaları PETA’nın hayvanlar üzerinde test eden markalar listesinden görüntüleyebilirsiniz:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf

Listelerdeki sertifikalı markalar ambalajlarında tavşan logosu bulundurmak zorunda mı?

Yukarıdaki sertifikalandırma kuruluşlarının listesinde olan markalar bu logoları lisanslamak ya da her ürününün arkasına basmak zorunda değiller. Bu yüzden markanın kimi ürününde logo varken kimisinde olmaması aynı markanın bir ürünün cruelty free, diğerinin hayvanlar üzerinde denenmiş olduğu anlamına gelmez. Peta ya da Leaping Bunny’nin bu markalarla anlaşmaları nettir; teker teker ürünleri değil, markanın hayvan testleri politikasını tümüyle kapsar. Bu marka ürünlerinde, içeriklerinde asla test etmez, test eden tedarikçilerle anlaşmaz, Çin’de satamaz.

Tavşan logosu olup da bu listelerin herhangi birinde adı bulunmayan markaların güvenilirliği biraz da kişiye kalmış. Urban Care, Alix Avien, Down Under Naturals gibi firmaların arkasında gördüğümüz logoları yorumlamak tamamen size kalmış. Mesela Alix Avien’e en az 5 kere konuyla ilgili mail attığımı, hiçbirine de dönüş yapılmadığını hatırlıyorum. Yine aynı şekilde tavşan logosu bulunmayan, Peta ya da Leaping Bunny’nin listelerinde bulamadığım markaların kimisinden çok net cevaplar aldığımı ve güvenilir bulduğumu, kimisinin de baştan savma cevaplarına pek güvenemediğimi söyleyeyim. Sorguladığım şeyler: ürünlerini ve içeriklerini hayvanlarda test edip etmedikleri, tedarikçilerinin hayvan testleri yapıp yapmadığı ve Çin’de satılıp satılmadıkları. Bu dördünün de cevabını net bulabilirsem hayvanlar üzerinde test etmediğini varsayıyorum.

Listeler neden birbiriyle örtüşmüyor?

Leaping Bunny listesindeki çoğu markayı Peta’da da bulabilirsiniz, örtüşmüyor demek yanlış olur. Fakat Peta’nın listesi daha geniştir çünkü 1) en bilinen kuruluş olduğu için markalar önce buraya başvurur, 2) marka başka logo lisansı için para ödemek istememiştir, 3) hadi kabul edelim, Peta’nın listesi daha gevşektir. Elimizdeki en güvenilir kaynak Leaping Bunny olsa da Peta’nın listelediği markaların güvenilir olmadığı anlamına gelmez bu. Bazı markalar ise bu kuruluşlara başvurmamış olabiliyor. Bu yüzden listelerde bulamadığımız her markayı ‘deney yapan’ kategorisine de koyamayız.

Organik logoları ya da Vegan / Vegetarian Society logolarının hayvan testleri konusunda güvenilir mi?

Organik ya da vegan/vejetaryen sertifikalandırma kuruluşlarının hayvan testlerinde denetimleri varsa da tam anlamıyla GÜVENİLİR DEĞİLLER çünkü alanları tam olarak bu değil. Özellikle vegan arkadaşlar Vegan Society logosunu gördükleri anda içleri rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Halbuki hayvan deneyleri Peta ya da Leaping Bunny kadar konusunda yetkin değiller. Vegan logosu bir üründe hayvansal bileşen kullanılıp kullanılmadığını araştırır sadece. Bu logolardan daha ayrıntılı bahsettiğim yazının linkini tekrar veriyorum:
http://www.etiksecimler.com/kozmetik-urunlerdeki-logolar-ve-sertifikalar/

Ne yapabiliriz?

Hayvanlarda test eden bu markaları boykot etmek yetmez. Hatta sadece boykot tek taraflı pek bir işe yaramaz. Etrafımızdaki insanları bilgilendirmemiz bu açıdan çok daha etkili olacaktır. Ayrıca sevdiğimiz markalara tepkimizi göstermemiz çok çok daha önemli. “Benim tepkim neyi değiştir?” diyen o kadar fazla insan var ki hepsi tepki gösterseler gerçekten çok fazla şey değişirdi. “Ben almazsam başkası alır, ne değişecek?” diyen herkes boykot edip almasa satışlarda çok ciddi düşüşler olurdu ve şirketler ciddiye almak zorunda kalırdı. Sadece müşteri tepkisinden dolayı Çin’e girmekten vazgeçen Urban Decay, Nyx gibi markaları örnek gösterebilirim.

Hayvanlar üzerinde test edilmemiş ürün kullanmaya yeni başlamış arkadaşlar lütfen bütün postu okusun rica ediyorum. Kafanıza takılan sorularınız varsa SIK SORULAN SORULAR sayfasında bulacağınızı umuyorum. Hayvan deneyleri ile ilgili daha önceki postlarıma da göz atmak isteyenler buraya tıklayabilirler. Yıllardır araştırıyorum, hergün yeni bir şeyler öğreniyorum. Konuya yeni vakıf olan blogger-vlogger arkadaşların iyi niyetle de olsa işin içine yorum da katarak büyük kitleleri yönlendirme işine girişmesi büyük bilgi kirliliğine neden olabiliyor, lütfen daha dikkatli olalım.

34 thoughts on “Tavşan Logolari ve Hayvan Testleri”

  1. Çin yasalarının değiştiği söyleniyor peki bu noktada kime inanacağız?? Bir blogger ya da vlogger çıkıyor değişti diyor diğeri hala aynı diyor…

    1. Hayır yok böyle bir şey! Değişse 1 vlogger değil herkes haberini yapardı zaten! Sadece değişmesi için güzel adımlar atılıyor onun haberini de yazmıştım. Kime inanacağınız size kalmış tabii.

    2. sanırım sevgi pembe defterin videosundan bahsediyor
      canım yasalar iyileşme yönünde ilerliyor ama tamamen değişemedi
      kişisel fikir pembe defterin söyledikleri elde tam bir kanıt yok maalesef

    3. Burada tek muhatap Buav gibi resmi kuruluşlar olmalı, bloggerlar değil. Açıp bakalım yasanın kalktığına dair bir haber var mı? Yok. Ha iyi yönde adımlar atıldı ama sonuçta hala kalkmadı, yasa işlemeye devam ediyor.

  2. Dediğin vloggerın videosunu bende izledim, birden şaşırdım. Direk aklamış gibi bi durum olmuş bazı markaları >.<
    Dediğin gibi kime inanılacağı kişiye kalmış bi durum oluyor.

    1. Kime inanacağız? Peta, Buav gibi kuruluşlara tabii. Ben dahil bloggerlara, forumlara vs güvenmemek lazım:)

      Buav hala Çin’de satışı olan markaları “test eden” olarak değerlendiriyor, ayrıca yasanın KALKTIĞINA dair tek bir haber yapmadı. Evet, kalkması için çalışıyorlar, iyi sinyaller var ama somut bir şey yok hala. Biz istediğimiz kadar yorum yapalım kişisel fikir beyan edelim, gerçeği değiştirmiyor. İşin direkt içinde olan Buav’dan iyi bilecek değiliz^^

  3. ben de bu konuyu çok önemsiyorum ama gerçekten ürünler bile o kadar aldatıcı ki.. üzerinde doğal, organik gibi şeyler yazıp içindekilere en zararlı kimyasalları koyabilecek kadar yüzsüzler.. bu tavşan simgesinin aldatmacasına hiç şahit olmadım, markaları hep listeden kontrol ediyordum bi daha dikkatli olup tavşan incelemesi de yapayım artık..

    1. Maalesef kandırmak için söyleyecekleri yalanların haddi hesabı yok, katılıyorum. İş yine mecburen bize düşüyor. Doğal olduğunu iddia edenin içeriğine, organik olduğunu iddia edenin sertifikasına bakmak gerekiyor. Aynı şekilde tavşan logosu koyup herhangi bir listede bulunmayan Down Under Naturals, Alix Avien, Butter London vb markalar var. Hayvan testleri yapıyorlardır demiyorum ama “kesinlikle yapmadıklarını” sanıyor alıcılar tavşan logosunu görünce. Bu da yanlış yönlendirmektir.

    2. Avrupa’da üretilen ve Avrupa’ya ihraç edilen kozmetiklere biraz daha güvenebiliriz sanırım. Çünkü yeni Avrupa kozmetik regülasyonuna göre; üretici ürünlerin üzerine yazdığı her türlü “iddia”yı, tüketici açısından yanıltıcı olmaması için ispatlamak zorunda. Eğer ispatlayamıyorsu o iddiayı kullanamıyor ürünün üzerinde. Bu iddialar arasında ph 5.5, paraben free, alcohol free gibi kolay ispatlanabilecekler dahil olduğu gibi bazen waterproof, long lasting, moisturizing gibiler de dahil. İspatlar ve ürünle ilgili diğer pek çok doküman PIF (product information file) denilen bir dosyada toplanıyor ve Avrupa Birliği’ndeki yetkili ülke otoriteleri tarafından denetleniyor. Yeni yasaya göre her bir ürün için PIF hazırlanmalı, bir “responsible person” atanmalı ve ürünlerin bildirimi yapılmalı. Amaç insan sağlığı ve tüketicinin korunması ve bu sistemle otoritelerin takibi kolaylaşıyor. Hatta Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın benzer bir mevzuatı var sanırım. Ama takip ne kadar etkili bilemiyorum. Yine yeni regülasyona göre nihai ürün ve ürün içindekilerin hayvanlar üzerinde test edilmesi de yasak. “Not tested on animals” ibaresi de ancak bu şartlar sağlanırsa ürünün üzerine konulabiliyor ve yine ispat üreticiye ait. Hayvanlar üzerinde test gerçekleştirmeyen ama ispatla da uğraşmak istemeyen bazı firmalar bu ibareyi kaldırabiliyor ürünlerin üzerinden. Fakat leaping bunny gibi, gönüllülük esasına göre kullanılabilen logolara regülasyonun bakış açısı ne şekildedir bilemiyorum. Tahminim, eğer bir ürün üzerinde bu şekilde bir sembol varsa, regülasyon açısından ispatı yine üreticinin olur. Tüketici açısından leaping bunny’nin kendisi ispattır zaten :)

    3. Sadece Avrupa’da üretilip yine Avrupa’ya ihraç edilen ürünler açısından böyle bir regülasyon olması çok sevindirici. Her türlü güvenilirlik açısından önemli. Kandırılmamak için uzman olmak zorunda değiliz, işimiz gücümüz yok içerik okuyoruz. En azından Avrupa’dan gelenlere güvenecek olmamız umut veriyor, belki ilerde Amerika gibi sektörü elinde tutan ülkeler de bu tarz regülasyonların önünü açar. Ama ülkemiz için o kadar iyimser değilim, aktar kültüründen geliyoruz sonuçta. Aktarları sevsem de pek denetim yapılmadığı gerçek. O yüzden yerli markaları ancak alternatifim yoksa alıyorum. Ürün ve içeriklerin test edilmesi burada uzun süredir yasak olması lazım, ki yerli markaların çoğunun hayvan testi yapacak gücü yok. Yine bile test eden laboratuarlardan ham madde alma ihtimalleri var ki bu durumda tavşan logosunun konması çok çok yanıltıcı olur. Mesela Alix Avien’e bu konuda kaç kez mail attım, hiç dönmediler. Başka yerli markalara mail attığımda ya smiley dolu yanıtlar ya da her yerinden markanın politikasını bilmediği ama geçiştirdiği çok belli cevaplar alıyorum. Aa tavşan logosu var, o zaman ben bunu sorgulamadan rahatlıkla alayım nasıl derim? İlla ki leaping bunny onaylı olsun diye tutturanlardan değilim ama azıcık araştırınca içim rahat da etsin isterim, ona göre karşımda ne yaptığını bilen ve şeffaf politika izleyen bir muhatap beklerim.

      Bu arada bilgiler için teşekkürler, çok faydalı oldu:)

    4. Yerli markalar maalesef musteri iliskilerini -sosyal medya bu kadar etkili oldugu halde- hala cok
      ciddiye almiyorlar. Ben de cogu firmadan birden cok mail’e ragmen cevap alamadim hic. Yerli markayi gectim gecenlerde Lush’a kullandiklari gliserinle ilgili bir soru sordum, onlar da hic orali olmadilar sagolsunlar! Ama yerli markalardan Avrupa’ya ihrac edenler de bu yasaya uymak zorunda. O yuzden istikrari saglayabilmek icin hem ic piyasaya hem de Avrupa’ya gonderdikleri urunleri ayni kosullarda uretmeyi tercih ediyorlar. Hatta Golden Rose’un yeni etiketli urunlerinde responsible person ismini gormek mumkun:-)

      Bilgilerin faydali olmasina sevindim bu arada:-)

    5. Yerli markaların müşteri ilişkilerinin bu durumda olması muhtemelen çalışanlarını bilgilendirme gibi bir gereksinim duymamaları ya da müşterilerini cahil yerine koyarak pek de ciddiye almamalarından kaynaklanıyor galiba. Dediğin gibi sadece bizimkilerde de yok bu gerçi, geçen yıllarda Kiko’ya mail atmıştım, mecburen İtalyanca siteye İngilizce olarak. Ama onlarda da tatmin edici müşteri ilişkileri göremedim. Lush daha büyük çaplı bir firma olarak hayal kırıklığına uğrattı ama şimdi, onlardan beklemezdim. UK sitesine mi mail attın?

      Golden Rose kendini çok geliştirdi:p eskiden bir söylenti vardı deney yapıyor diye, ki müşteri ilişkileri pek başarılı değildi ama şimdi Avrupa’ya bu kadar açılınca daha güvenilirlerdir herhalde? Tekrar bir mail atayım ve yeni etiketli ürünlere de bakayım madem:) keşke sitelerinde içerikleri de listeleseler pff… Ben en çok Flormar’dan umutluydum ama onu da Yves Rocher aldı:/ test yapmadıklarına inandığım için sıkı boykot etmiyorum gerçi.

    6. Iste yine bizim yasalar sayesinde degil ama Avrupa falan derken belki biraz daha ciddilesir yerli markalar da. Biz de istifade ederiz bu vesileyle:-) Ama su iceriklerini internet sitelerine yazmamalari konusunda cok dertliyim ben de. Bir Essence’i ornek almalarini diliyorum bu konuda. Ne guzel bir seffaflik, ne guzel bir tuketici dostu yaklasimdir o tum icerikleri listelemek! Bizimkilerin de sanki formullerini calip rakip olucaz. Devlet sirri gibi sakliyorlar nerdeyse!

      Lush TR sitesinde de “bu urunle ilgili soru sorun” seklinde bir hak verdiginden bize once onlara bir mail gonderip cevap istedim ama hic ustlerine alinmadilar. O yuzden simdi UK veya US sitelerine TR’nin cevap vermemesini refere edip tekrara yazayim diyorum. Yani gercekten anlasilabilir degil. Sen git online satis yaptigin bir site kur; sonra ne musteriye cevap yaz ne de iceriklerini dogru duzgun sirala. Icerik bilgisi icin de hep UK veya US sitesine bakiyorum zaten ofsss. Hayat cok zor :p

    7. Bence içeriklerini sitede listelemeye üşeniyorlar:/ gerçi Nyx ürünlerinin de içeriklerini internetten bulabilmek için nasıl yırtmıştım bir tarafımı. Koskoca Nyx halbuki. Bir gün oraya da geleceğiz umarım ha gayret. Keşke online satış yapılıyorsa içeriğinin de listelenmesini mecburi kılan bir yasa olsa.

      Lush’ın TR ya da başka herhangi sitesinden bir şey beklememek lazım, en güzeli direkt UK ile muhatap olmak. Diğer yurtdışına ihraç eden marka için de geçerli bu. Attım Fransız markasına bile İngilizce mingilizce bir şekilde mail atıyorum, cevaplar daha tatminkar:)

    8. İçerik için bazen ben de internetin altını üstüne getiriyorum gerçekten. Özellikle içinde olmasını istemediğim bazı maddelere karşı ürünleri satın almadan önce psikopatça bilgi toplamaya çalışıyorum ki sonradan hayal kırıklığı olmasın. http://cosdna.com/ da kurtarıcı oluyor çoğu zaman eğer bilgiler güncelse. Hatta son zamanlarda ben de ufak ufak bir şeyler eklemeye başladım oraya belki birilerine bir faydası olur diye:)

    9. Cosdna’a kullanıcılar da mı bilgi ekliyor? Ne güzel ya, gerçekten çok faydalı bir şey yapmış oluyorsun:)

    10. Evet, üye olup “Analyze Cosmetics” kısmından ürün bilgilerini (içerik, isim v.b.) ve fotoğrafını ekleyebiliyorsun. Ben de denk geldikçe giriyorum arada sırada böyle :)

    11. Özellikle çok bilinmeyen, her yerde bulunamayan ürünlerin listelendiğini görmek pek sevindirici oluyor, tüm üyelerin ellerinden öpülesi ^^

  4. Merhabalar blogunuz gercektencok hos :) ben de kendimce bu cruelty free olayina dikkat etmeye calisiyorum fakat ulasabilecegim markalar biraz kısıtlı. ayrica ulasabilsem bile nars lush inglot gibi high end markalar bana acikcasi tuzlu geliyor. uygun fiyatli ve cruelty free urunler hakkinda daha fazla bilgi verirseniz cok mutlu olurum :)

    1. Blogu biraz daha incelerseniz Inglot, Nars gibi daha pahalı markalara aslında pek yer vermediğimi görürsünüz çünkü zaten pahalı kozmetik almaya bütçem yok. Fakat Lush gibi daha ulaşılabilir ve içerikleri nispeten daha düzgün bazı markalardan az ve öz alışveriş yapıyorum.

      Uygun fiyatlı seçenekler olarak Watsons’larda Superdrug, Rossmann’larda Alterra ve Rival de Loop, Gratis’lerde Essence vb markalar var. Ayrıca blogda bir sürü marka tanıttım, yan tarafta bunları görebilirsiniz, eminim içlerinde size uyanlarını da bulacaksınız.

  5. Yaz da gelirken sizden yaz için vegan, ter kokusu önleyici ürünlerden hangilerini kullanmamızı tavsiye edebileceğiniz bir yazı istesem çok mu şey istemiş olurum :)

    1. Ama aşk olsun daha geçenlerde şöyle bir post yazmışım:
      http://cirkinkadinyokturazmakyajvardir.blogspot.com.tr/2013/12/cruelty-free-deodorant-alternatifleri.html

      Bu tarz yazıların linklerini her yere yerleştirmeye çalışıyorum, bulması imkansız değil ama yine de sizinki gibi sorular geliyor hep. Bana şunu şunu öner demeden önce blogu azıcık bir araştırmanızı istesem çok şey mi istemiş olurum:) Bkz. yan tarafta mor mor parlayan “cruelty free/vegan alternatifler” linki var, diğer yazılara da bir göz atmanızı öneririm.

  6. Yalnız Loreal de sitesinde hayvan deneyleri yapmadığını söylüyor.Bazı başka firmalarda deney yapmadıkları şeklinde bilgi vermişler sitelerinde yalan söyleyebilirler yine tavşan logosu daha tatmin edici bence.

  7. Petanın listesindelogosu olmayan firmalarda var bu örgüt herhangi bir denetleme yapıyor mu yoksa firmaların açıklamalarına öre mi bu listeleri oluşturuyor acaba?

    1. Bu sorduğunuz “cruelty free’ye giriş 101” içerikli sorunun cevabı çok uzun ve hemen her ayrıntısıyla yukarıda anlattım, başka ayrıntılı açıklamalara linkler verdim ve kaynaklar belirttim ama okuma zahmetinde bulunmamışsınız maalesef. Benim herkese tek tek özet geçecek vaktim yok ama sırf bilgi kirliliği oluşmasın diye kısaca anlatayım. 1-2 cümleden fazla olacak ama lütfen okuyun hepsini.

      Hayvan testleri konusunda en güvenilir kurum Leaping Bunny’dir, bünyesindeki markalarla sözleşme yapar ve sık sık denetler. Peta listesindeki markalar için de geçerli bu, ama Leaping Bunny kadar sıkı denetlenmiyorlar. Herhangi bir tavşan logusunu ise marka canı istediği gibi ambalajına koyabilir, yukarıda uzun uzun bahsettiğim gibi. Bu yüzden kesinlikle cruelty free almak istiyorsanız bu listelerdeki markaları tarayıp size uygun olanları seçmeniz gerekiyor. Ben size Down Under Naturalz diye bir marka yapıp ambalajına tavşan koyabilirim ama Leaping Bunny’e başvurmadığım sürece kimse bunun doğruluğunu denetlemiyor olacaktır zaten. Kısaca müşterilerimi çok rahat kandırırım. Loreal vb firmalar ise tabii ki deney yapmadığını söyler. “Ürünlerini” test etmelerine gerek yok zaten, ilaç sektörleriyle beraber yürüttükleri laboratuarlarda yeni içerikler için hayvanlar üzerinde toksikoloji testleri yapmaları yeterince kötü, ama sorana kadar açıklamazlar tabii. Ayrıca Çin’de satılan kozmetik ürünlerinin de test edilme mecburiyeti gibi bir gerçek var. Leaping Bunny ya da Peta bu tarz markaları listelerine almıyor. Bu yüzden evet: firmalar yalan söylüyorlar, evet: Leaping Bunny ve Peta listelerine bakmamız gerekiyor ve hayır: ne idüğü belirsiz tavşan logolarına güvenilmez.

    2. Logoyu koymaları risk ama yapıyorlar demeki ki bu bana tuhaf geldi.Denetleme yaptıklarını bilmiyordum şimdi içim daha rahat. Mesela wetn wildin kalemlerinde simge var diğer ürünlerinde yok koymaları şatış yapmalarını daha da kolaylaştırır ama onlara koymamışlar.Ben biraz pimpirikliyim de:(Böyle bir konuya değinip beni de aydınlattığınız için çok teşekkür ederim :))

    3. Dediğim gibi listede markanın adı varsa güvenilir demektir. Her ürünün üstüne logo koymak gibi bir zorunlulukları yok, hatta bazıları hiçbir ürününe koymuyor. Yeter ki anlaşma yapıp listeye girsinler, bizi ilgilendiren kısım bu.

  8. Hayvanlar üzerinde deney yapmayan firmalar Peta’ya ya da leaping bunny’ ye cruelty free listelerine başvurmak zorunda değildir. Firmanın tercihidir başvurmak. Başvurmayın da ürünlerine leaping bunny, veya cruelty free ifadesi koyan firmaların buna dair sertifikaları vardır ve bu firmaları araştırırsanız sertifikaları olduğunu ancak resmî kuruluşlara baş varmadıklarını bu resmî kuruluşlar da onaylarlar. Liste sadece tüketiciler için kolaylık ve
    Güven anlamına geliyor. Yani bu listede olmayan firmaların cruelty free logolarına güvenilmez demeyin. Örneğin: “is the balm cruelty free” yazın Google’a. Ya da araştırdığımız firmanın iletişim kısmından ya da Şahsen mail atarak bu konuda bilgi isteyin. ??

    1. Aslında hayır, Peta ve Leaping Bunny haricinde bir tek Choose Cruelty Free sertifika kuruluşu var, o da Avusturalya markalarını kapsıyor. Bunlar dışında hayvan deneylerini denetleyen herhangi bir sertifika ya da sistem ya da bilir kişi falan yok. Tamamen kendi insiyatifiyle koyuyorlar bu logo ve ibareleri. Ne yazık ki bunlara dair yasal yaptırım da yok. Hayvan deneylerini yasaklayan AB yasalarında çok fazla boşluk var, tek başına garanti edemez. Yani Leaping Bunny gibi kuruluşların denetimi olmadığı takdirde markanın “iddiasına” kalıyor her şey. Hele ki Google’a sormaya kaldıysa işimiz… İnternette dönen bir sürü bilgi var ve çok azı doğru. Kaynakları da iyi seçmek gerek. Logical Harmony ve Cruelty Free Kitty bu konuda bireysel mücadele eden güvenilir kaynaklar.

      Markalara mail atmaya gelince, birçoğu “hayvan deneylerini desteklemiyoruz” diye geçiştiriyor. Bu yeterli değil, hayvan deneylerinin birçok aşaması var. Asıl uyarmaya çalıştığım şey bu. Satır aralarını okumak gerek. Çin’de satan ya da toksikoloji deneyleri yapan bazı markalara sorsanız hayvan deneylerine karşı olduğunu söyleyecektir. Burada pek popüler olan Farmasi, Alterra/Rossmann dahil. Bu yüzden Leaping Bunny gibi güvenilir kuruluşlara sadık kalmak en güvenlisi. Ha, marka beyanları sizin için yeterli olabilir ama %100 cruelty free’miş gibi paylaşmak, önermek doğru değil.

  9. Loccitne listede yok. ama siz hayvanlar üzerinde test yaptığını yazmışsınız. ben mi yanlış biliyorum acaba? yoksa bir güncelleme mi olmuş?

    1. Hangi listeden bahsettiğinizi anlamadım. L’occitane, hayvan deneylerinin mecburi olduğu Çin’de satılıyor, bu yüzden evet test yapıyor maalesef.

  10. Nyx cruelty-free bir marka olsa da, Nyx’in sahibi L’oreal cruelty-free değil değil. Body Shop gibi. Nyx’in artık bir L’oreal markası olduğunu L’oreal’İn kendi sitesinden teyit edebilirsiniz.

Yorum Bırak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.