Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/etiksecimler/public_html/wp-content/plugins/q-and-a-focus-plus-faq/inc/functions.php on line 210
Basit tanımıyla, içinde hayvanlardan elde edilmiş hiçbir madde bulundurmayan ürünün vegan olduğunu söyleyebiliriz. Hayvansal et, deri, süt ürünleri, yumurta, bal / balmumu ve yün bunların içinde en çok bilinenler. Veganlar hayvanları sömürmemek adına bu ürünlerden kaçınırlar.
Makyaj, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinin ise vegan olup olmamadığını anlamak için birkaç yol var. Hem Leaping Bunny ya da Peta sertifikalı cruelty free, hem de Vegan sertifikalı markalar tüketicinin üzerindeki yükü epeyce hafifletiyor hiç şüphesiz. Fakat bu markalar nadir bulunuyor ve erişimi kolay olmayabiliyor. Bu yüzden hayvanlar üzerinde test etmeyen markaların içerik listesini okuyarak vegan olup olmadığı anlaşılabilir. Kozmetikte en sık kullanılan Balmumu, Karmin, Lanolin, Kolajen, Guanin gibi hayvanlardan elde edilmiş maddelerle karşılaşınca şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Fakat bazı maddeler var ki, çoğu zaman bitkilerden üretilmesine rağmen hayvansal kaynaklı olma ihtimali de bulunuyor. Bunlarla karşılaşınca markayla irtibata geçmek en güvenilir olmasa da en mantıklı çözüm.
Hayvansal içerikler ve vegan kozmetik hakkındaki ayrıntılı postu buradan okuyun.
Önemli olan bir nokta var: Vegan / Vegetarian Society vb logolar ve sertifikalar hayvan testleri konusunda firmalarla göstermelik bir anlaşma yapsa da tek başına GÜVENİLİR DEĞİLLER. Özellikle vegan arkadaşlar Vegan Society logosunu gördükleri anda içleri rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Halbuki hayvan deneyleri konusunda Peta ya da Leaping Bunny kadar yetkin değiller. Vegan logosu bir üründe hayvansal bileşen kullanılıp kullanılmadığını araştırır sadece. Ayrıntılar için tavşan logoları ve vegan sertifikaları hakkındaki bu yazıyı inceleyebilirsiniz.
← Vegan ürün nedir? Her vegan ürün cruelty free midir?