Gratis ve Rossmannlarda da satılmaya başladıktan sonra artık dünya alem duydu, Real Techniques fırçalara Türkiye’de de ulaşabiliyoruz. Bana göre fiyatlar çok uçuk değil, en azından yurtdışı fiyatlarına göre bindirim yapmamışlar. Hal böyle olunca herkes fırçaları üçer beşer edindi. Üstelik çoğu kişi bu fırçaları daha eskiden almıştı, biliyoruz. O yüzden tekrar tekrar bu fırça böyle, işlevi şu falan diye kafa ütülemeyeceğim. Hepiniz benden çok daha iyi biliyorsunuz. Ama içinizde setlerdeki her fırçayı kullanmayacak olsa da merak eden arkadaşlar var. Fırça gibi bozulmayacak bir şeyin bile fazlasını tüketmek gereksiz. Amacım “bende benzeri var, şu fırçayı da alsam boşuna mı olur” diye düşünen arkadaşlarla sohbet, muhabbet.
Tabii ki hayvan kılı olmayan vegan/sentetik fırçalarla karşılaştırma yapacağım. Görüntü olarak benzemeyenler işlevsel olarak benzeyebiliyor ya da tıpatıp aynı fırçaların performansları değişebiliyor. Hepsi de kıl dökmeyen, sağlam ve kaliteli fırçalar.
Kirpik Dipleri & Ayrıntılar
Kirpik diplerine, göz altına ayrıntılı bir şekilde far uygulamak ya da göz kalemini, keskin eyeliner çizgisini dağıtmak için Ecotools’un smudge fırçası ve Real Techniques’in starter setinden çıkan accent fırçası var elimde. Burada kesinlikle RT accent fırça kazanır. Çok işlevli olarak tasarlanmasına rağmen tek işlevi dağıtma/smudge olan Ecotools fırçasından daha iyi iş beceriyor. You had one job Ecotools. Smudge fırça dağıtma işlevi için fazla tok ve sert, ucu fazla ince. Ama bu demek değil ki evde kullanılmayı bekliyor. Göz pınarlarına aydınlatıcı konduruvermek için ideal fırça. Ha, far sürmeyen, göz pınarıyla haşır neşir olmayan, gereksiz bulan kişiler için resmen israf. Yaklaşık 10 tl, tekli satılıyor.
Eyeliner & Kaş
Açılı eyeliner fırçalarını krem/jel eyeliner ile kullanmaktan çok, kirpik diplerine far uygulama amaçlı kullanıyorum, ya da kaş dolduruyorum. Performans açısında Ecotoos’unki kesinlikle çok daha iyi; bende 2 tane var, yine bile indirimde görürsem almayı düşünürüm, fazla fırçadan zarar gelmez, hele elindekileri yıkamak için fazla üşengeçsen. RT starter setinden çıkan brow fırçası ise kaşlar dahil HİÇBİR ŞEYDE işe yaramıyor. Fazla kalın bir fırça, ürünü iyi uygulamıyor. Kalın kaşlılar için pratik olur diye düşünürsün ama yok, gerçekten performansında bir sıkıntı var, nedenini düzgün açıklayabileceğimi sanmıyorum çünkü ben de çözemedim. Gerçi jel eyeliner uygulamayı hiç denemedim ama pek iç açıcı sonuçlar çıkacağını sanmam. Ecotools’un açılı fırçasını tek başına almak çok daha mantıklı, fiyatı yaklaşık 10 tl.
Göz Kapağı
En sevdiğim göz fırçaları hem farın rengini vererek uygulayan hem de dağıtmasına yardımcı olan türdekiler. RT base shadow fırça ve Ecotools eyeshadow fırça en severek kullandıklarım arasında. Yine de işlevleri biraz daha farklı. RT fırça ile crease, gölge gibi atraksiyonlara pek güzel girilebiliyor fakat dağıtmak için temiz tombik bir blending fırçasına gidiyor el illa ki. Ecotools fırça ise göz kapağına tek bir rengi uygulayıp keskin görüntü bırakmadan (ve temiz blending fırçasına ihtiyaç duymadan) dağıtabiliyor. Crease bölgesine ayrıntılı gölge uygulamak, renk geçişleri yapmak için harika sayılmaz ama 1-2 renkle hallederim, daha fazlasına uğraşmam diyenler için pratik bir fırça. Sadece blending için kullanılınca bile güzel sonuçlar çıkarabiliyor. Kaş altına highlighter uygulama alışkanlığım yoktur ama o işi de güzel beceriyor. Yaklaşık 12 tl. Sabah işe hep geç kalan arkadaşlar için Ecotools derim. Ayrıntı sevenler arkadaşlar ise RT base shadow fırçasını da severler. Bir de elimde 2 tane bulundurup en sık kullandığım fırça statüsüne erişen Essence far fırçası var ki, onu fotoğraflamayı unutarak büyük haksızlık ettiğimi biliyorum. Kılları RT ve Ecotools’ta görülmeyecek kadar sert olsa da farı göz kapağına güzel uyguluyor. İşlevi basit ve uygun fiyatlı.
Kapatıcı
Makyaj sanatçılarının kapatıcı uygulamasını hep daha düz ve ince fırçalarla yaptığını gördük. Ama RT starter setten çıkan deluxe crease fırçanın popülerliği ile daha pofidik fırçalara rağbet arttı -en azından bizim gibi bu işi profesyonel yapmayan sıradan vatandaşlar arasında pek popüler orası kesin. Fırça yaratıcıları Sam ve Nic’in videolarında hep bu amaçla kullanmaları sağolsun, pratikliği dolayısıyla göz altı kapatıcısı uygulamayı 3 saniyeye indirdi. Kapatıcıları elimle uygulamayı daha çok sevsem de deluxe crease fırçanın yeri apayrı. İtiraf ediyorum isminin aksine crease için hiç denemedim. O iş için Ecotools’un bu airbrush concealer fırçasını tercih ederim, evet, onun da isminin aksine. Gözaltı kapatıcısı için aldım ama ya fırça darbesi bırakıyor, ya da çok iyi dağıtamıyor. Yaklaşık 15 tl. Bence gereksiz. Kapatıcı parmakla da güzel uygulanır, en azından benim pek sevdiğim Too Faced kapatıcım öyle.
Fondöten
Fondöten uygulama için yumurta sünger sevsem de fırçaların yeri ayrı tabii. Tamam, itiraf ediyorum, benim için gereksiz çünkü artık çok nadir fondöten kullanıyorum. Şurada ayrıntılı bahsettiğim Sigma F82 fırçayı kullanma sıklığım yılda 2 falan. Sık kıllı ve tok bir fırça olduğu için fondöteni cilde çok iyi yediriyor ama temizlemesi tam bir işkence. Yıkadıktan sonra kılların diplerine doğru illa ki fondöten kalıntısı kalması bir yana kuruması da günler sürüyor. RT core setinden çıkan buffing fırçası o kadar tok sayılmaz, daha pofidik. Yine de fondöteni fırça darbesi bırakmadan aynı şekilde cilde yediriyor. Yıkama, kuruma problemleri Sigma kadar değil. Sanırım burada meşhur expert face fırçayı Sigma ile karşılaştırmak daha doğru olur ama o bende yok. Bu kadar az fondöten kullanan biri için bir başka fırçaya gerek yok çünkü. Yine de Sigma’yı yurtdışından getirtme zahmetine değmez bence, hele hele buffing ve expert face fırçalar varken.