Gratis ve Rossmannlarda da satılmaya başladıktan sonra artık dünya alem duydu, Real Techniques fırçalara Türkiye’de de ulaşabiliyoruz. Bana göre fiyatlar çok uçuk değil, en azından yurtdışı fiyatlarına göre bindirim yapmamışlar. Hal böyle olunca herkes fırçaları üçer beşer edindi. Üstelik çoğu kişi bu fırçaları daha eskiden almıştı, biliyoruz. O yüzden tekrar tekrar bu fırça böyle, işlevi şu falan diye kafa ütülemeyeceğim. Hepiniz benden çok daha iyi biliyorsunuz. Ama içinizde setlerdeki her fırçayı kullanmayacak olsa da merak eden arkadaşlar var. Fırça gibi bozulmayacak bir şeyin bile fazlasını tüketmek gereksiz. Amacım “bende benzeri var, şu fırçayı da alsam boşuna mı olur” diye düşünen arkadaşlarla sohbet, muhabbet.
Tabii ki hayvan kılı olmayan vegan/sentetik fırçalarla karşılaştırma yapacağım. Görüntü olarak benzemeyenler işlevsel olarak benzeyebiliyor ya da tıpatıp aynı fırçaların performansları değişebiliyor. Hepsi de kıl dökmeyen, sağlam ve kaliteli fırçalar.
Kirpik Dipleri & Ayrıntılar
Kirpik diplerine, göz altına ayrıntılı bir şekilde far uygulamak ya da göz kalemini, keskin eyeliner çizgisini dağıtmak için Ecotools’un smudge fırçası ve Real Techniques’in starter setinden çıkan accent fırçası var elimde. Burada kesinlikle RT accent fırça kazanır. Çok işlevli olarak tasarlanmasına rağmen tek işlevi dağıtma/smudge olan Ecotools fırçasından daha iyi iş beceriyor. You had one job Ecotools. Smudge fırça dağıtma işlevi için fazla tok ve sert, ucu fazla ince. Ama bu demek değil ki evde kullanılmayı bekliyor. Göz pınarlarına aydınlatıcı konduruvermek için ideal fırça. Ha, far sürmeyen, göz pınarıyla haşır neşir olmayan, gereksiz bulan kişiler için resmen israf. Yaklaşık 10 tl, tekli satılıyor.
Eyeliner & Kaş
Açılı eyeliner fırçalarını krem/jel eyeliner ile kullanmaktan çok, kirpik diplerine far uygulama amaçlı kullanıyorum, ya da kaş dolduruyorum. Performans açısında Ecotoos’unki kesinlikle çok daha iyi; bende 2 tane var, yine bile indirimde görürsem almayı düşünürüm, fazla fırçadan zarar gelmez, hele elindekileri yıkamak için fazla üşengeçsen. RT starter setinden çıkan brow fırçası ise kaşlar dahil HİÇBİR ŞEYDE işe yaramıyor. Fazla kalın bir fırça, ürünü iyi uygulamıyor. Kalın kaşlılar için pratik olur diye düşünürsün ama yok, gerçekten performansında bir sıkıntı var, nedenini düzgün açıklayabileceğimi sanmıyorum çünkü ben de çözemedim. Gerçi jel eyeliner uygulamayı hiç denemedim ama pek iç açıcı sonuçlar çıkacağını sanmam. Ecotools’un açılı fırçasını tek başına almak çok daha mantıklı, fiyatı yaklaşık 10 tl.
Göz Kapağı
En sevdiğim göz fırçaları hem farın rengini vererek uygulayan hem de dağıtmasına yardımcı olan türdekiler. RT base shadow fırça ve Ecotools eyeshadow fırça en severek kullandıklarım arasında. Yine de işlevleri biraz daha farklı. RT fırça ile crease, gölge gibi atraksiyonlara pek güzel girilebiliyor fakat dağıtmak için temiz tombik bir blending fırçasına gidiyor el illa ki. Ecotools fırça ise göz kapağına tek bir rengi uygulayıp keskin görüntü bırakmadan (ve temiz blending fırçasına ihtiyaç duymadan) dağıtabiliyor. Crease bölgesine ayrıntılı gölge uygulamak, renk geçişleri yapmak için harika sayılmaz ama 1-2 renkle hallederim, daha fazlasına uğraşmam diyenler için pratik bir fırça. Sadece blending için kullanılınca bile güzel sonuçlar çıkarabiliyor. Kaş altına highlighter uygulama alışkanlığım yoktur ama o işi de güzel beceriyor. Yaklaşık 12 tl. Sabah işe hep geç kalan arkadaşlar için Ecotools derim. Ayrıntı sevenler arkadaşlar ise RT base shadow fırçasını da severler. Bir de elimde 2 tane bulundurup en sık kullandığım fırça statüsüne erişen Essence far fırçası var ki, onu fotoğraflamayı unutarak büyük haksızlık ettiğimi biliyorum. Kılları RT ve Ecotools’ta görülmeyecek kadar sert olsa da farı göz kapağına güzel uyguluyor. İşlevi basit ve uygun fiyatlı.
Kapatıcı
Makyaj sanatçılarının kapatıcı uygulamasını hep daha düz ve ince fırçalarla yaptığını gördük. Ama RT starter setten çıkan deluxe crease fırçanın popülerliği ile daha pofidik fırçalara rağbet arttı -en azından bizim gibi bu işi profesyonel yapmayan sıradan vatandaşlar arasında pek popüler orası kesin. Fırça yaratıcıları Sam ve Nic’in videolarında hep bu amaçla kullanmaları sağolsun, pratikliği dolayısıyla göz altı kapatıcısı uygulamayı 3 saniyeye indirdi. Kapatıcıları elimle uygulamayı daha çok sevsem de deluxe crease fırçanın yeri apayrı. İtiraf ediyorum isminin aksine crease için hiç denemedim. O iş için Ecotools’un bu airbrush concealer fırçasını tercih ederim, evet, onun da isminin aksine. Gözaltı kapatıcısı için aldım ama ya fırça darbesi bırakıyor, ya da çok iyi dağıtamıyor. Yaklaşık 15 tl. Bence gereksiz. Kapatıcı parmakla da güzel uygulanır, en azından benim pek sevdiğim Too Faced kapatıcım öyle.
Fondöten

Fondöten uygulama için yumurta sünger sevsem de fırçaların yeri ayrı tabii. Tamam, itiraf ediyorum, benim için gereksiz çünkü artık çok nadir fondöten kullanıyorum. Şurada ayrıntılı bahsettiğim Sigma F82 fırçayı kullanma sıklığım yılda 2 falan. Sık kıllı ve tok bir fırça olduğu için fondöteni cilde çok iyi yediriyor ama temizlemesi tam bir işkence. Yıkadıktan sonra kılların diplerine doğru illa ki fondöten kalıntısı kalması bir yana kuruması da günler sürüyor. RT core setinden çıkan buffing fırçası o kadar tok sayılmaz, daha pofidik. Yine de fondöteni fırça darbesi bırakmadan aynı şekilde cilde yediriyor. Yıkama, kuruma problemleri Sigma kadar değil. Sanırım burada meşhur expert face fırçayı Sigma ile karşılaştırmak daha doğru olur ama o bende yok. Bu kadar az fondöten kullanan biri için bir başka fırçaya gerek yok çünkü. Yine de Sigma’yı yurtdışından getirtme zahmetine değmez bence, hele hele buffing ve expert face fırçalar varken.
Ecotool fırçalarının pofuduk oluşları ve çok amaçlı kullanımlarına bayılıyorum. :)
RT starter kit bayağıdır aklımda ama bakalım ne zaman alıcam. :) Evet aslında çok da gerek yok gibi ama almazsam çatlarım ekolüne dahil oldum, içinden çıkamıyorum. :(
Far kullanıyorsan işe yarar elbet ama pek kullanmıyorsan evde otururlar. Merakı anlıyorum gerçi, ben de bir gün meraktan expert face alacağım galiba, muazzam gereksiz:/
Bende Sigma F80, RT buffing ve RT expert face var.
Sigma iyi güzel ama dediğin gibi kurutması zor. Pudra kullanırken işlemi şahane.
Buffing sigma ve expert face’i kullandıktan kullanması zor geldi. Ben günlük fondotende Clinique anti-blemish kullanıyorum kalın yapılı. Ürünü emdi durdu suratıma resmen bi şey sürmedi. :(
Ama expert face! Ya dedim çok abartılıyor be dedim ama cidden hak ediyormuş. Benim için çok bonus bi fırça. Her işlemi görebiliyor. :) -rt expert face reklamı gibi oldu he bu kadar yazı da :D ahaha –
Buffing fırça diğerleri gibi sert ve tok olmadığı için fondöteni kapatıcı uygulamıyor sanırım. Ben de ilk kullanırken hayal kırıklığına uğramıştım ama güzel dağıttı, fırça darbesi vs bırakmadığı için gideri var bana göre. Ama expert face:(( huff alınacak o mecburen *merak* hem belki fondötenlerimi kullanmaya başlarım da bozulmaya terketmemiş olurum sayesinde *bahaneler*.
Bende RT ‘nin süngeri ve eyeliner fırçası var. Eyeliner için baya işe yarıyor (Jel eyeliner sürerken) eco’nun da Stelerinden almıştım o nedenle ordaki forçaları kullanıyorum. Ancak hep karıştırıyorum hangisi ne için… Nasıl aklınızda tutuyorsunuz ki? Göz farı için biraz daha pofidik bir şeye ihtiyacım var sanırım. (Eco’nun küçük seyahat setinde bir tane var onu kullanıyorum bu aralar ama çok kullanıp eskitmek de istemiyorum deli olduğumdan)
Fondoten yerine BB krem kullanıyorum sürekli, ancak onu da ecotools enli yağlı boya fırçasıyla kullanıyordum ki verim alamıyorum. AY BEN DE FOTO.LARINI ÇEKEYİM BARİ bu sohbet biraz eksik kaldı hiçbir şeyi tam tarif edemedim :(
Ben anladım seni^^
Kore BB kremi kullanıyorsan en güzeli elinle uygulamak diyorlar hep. Gerçi o yağlı boya fondöten fırçalarının herhangi başka bir ten ürününü güzel uygulayabileceğini düşünemiyorum, onun kaderi hep kalıp gibi göstermek.
Amaan boşver hangisi ne için, hepsi iş görür bir şekilde:P Gözünde kullana kullana kılların şekli şemalinden sertliğinden falan tahmin edebiliyorsun neyle kullanılacağını. Kural değil ya zaten, kurallar yıkmak içindir!11 İçgüdülerimize güvenelim. Ama dediğin gibi pofidikler daha kullanışlı oluyor genelde. Seyahat setindeki de güzel fırça ahahjsdfk korkma kız eskit fırçayı, hayat kısa.
Ne guzel konu.<3
Bu arada Cin’de kozmetik ürünlerin hayvanlar uzerinde denenme zorunlulugu ortadan kalkiyormus gibi bir haber okudum nettw. Ay hadi insallah!
Nerde duydun? Hangi haber? Buav ya da benzeri resmi bir yerden kaynak linki var mı?
Bir blogger kuyuya taş attı Sibel, şimdi çıkar çıkarabilirsen. Ha bildiğim kadarıyla Çin hükümetiyle görüşüyor hayvan hakları savunucuları, umutlular, ben de yazmıştım 3-5 ay önce ( burada ) ama KESİN kalkıyor diye bir şey yok. Yani şu dakikada, şu anda falan öyle bir haber çıktıysa başka, onu henüz duymadım.
yakin bir zamanda real techniques stippling firca satin aldim .arkasinda ‘made in china’ yazdigini aldiktan sonra farkettim.çin hükümetinin politikalarini goz onune alirsak, sizce marka cruelty free midir?
Bu yasa sadece Çin’de SATILAN ürünlerde geçerli. Çin’deki fabrikalarda üretim yapan markaların hayvan deneyi zorunluluğu bulunmuyor, yine Çin’de mağaza açıp satmadıkları sürece . Marketlerimizdeki seri üretim mallarının üstünde made in china yazısını görmek üzücü fakat ucuz işçilik ile kâr etmek için tercih ediliyor bu gibi ülkeler.
Özetle, Real Techniques bence cruelty free bir marka:)
Bir sorum daha var aslinda gecenlerde sizin bir yorumunuzu okumustum bu fircalar tay tuyu olabilir diye .bununla ilgili bir bilginiz var mi?ayrica yine gecenlerde aldigim ,her yerde bas bas ^ cruelty freeyim ben !^ iddiasiyla taninan the balm markasinin give me a crease isimli cift tarafli fircasi keci tuyu kokuyor .giderek seceneklerimiz azaliyor ne yazik ki…
Hangi yorumdan bahsediyorsunuz anlamadım ama tay kılı herhangi bir fırçadan blogda bahsettiğimi hatırlamıyorum.
Sorunuzu cevaplamam için cruelty free ve vegan ayrımını yapmak gerekiyor. Kozmetikte “cruelty free” kalıbı hayvanlarda test edilmemiş anlamında kullanılır. “Vegan” ise üründe hayvansal madde bulunmaması demektir. Yani bir sürü güvenilir kozmetik markasının ürünleri nasıl balmumu ya da karmin içeriyorsa hayvan kılı fırçalar üreten bir marka da cruelty free olabilir. Eğer tamamen vegan ürün almak istiyorsanız cruelty free markaların içeriklerini incelemeniz, fırçalarda mutlaka sentetik ya da vegan açıklamasını araştırmanız gerekiyor.
The Balm’ın fırçaları tümüyle sentetik değil sanırım. Fakat bu marka olarak cruelty free olmadıkları anlamına gelmez. Balmumu ve karmini zaten halihazırda kullandıkları için hiçbir zaman vegan oldukları iddiasında bulunmamışlardı. Yani cruelty free seçeneklerimizde azalma yok, hele son zamanlardaki ulaşılabilir cf marka artışını düşünürsek:)
Konuyla ilgili detaylardan bahsettiğim bir sık sorulan sorular sayfası bulunuyor blogda, belki ilgilenirsiniz diye linki veriyorum:
http://www.etiksecimler.com/faqs/
Evet tabiki blogda oyle bir sey yok :) baska bir cruelty free blogun instagram sayfasina yaptiginiz bir yorumda gordum tay kili olabilecekleri yorumunuzu .petanin internet sayfasinda gormustum hayvan kili fircalarin nasil yapildigini ve almamaya dikkat ediyorum acikcasi.sizin de o videoyu gormus oldugunuzu dusunuyorum. cruelty free tanim geregi iskencesiz kozmetik oldugu icin arilarin bacaklari kopartilarak ya da keciler dovulerek yapilan kozmetik,iskencesiz kozmetik olarak anilmamali belki de.ve satin alinmamali.ya da sadece vegan alisveris yapip , sofralarda vegan olmamak cok daha buyuk bir etik ayip mi olur sizce ?siz ne dusunuyorsunuz?Umarim bu kadar cok yazmamdan bikmazsiniz sevgiler.
Estağfurullah, elbette yorum yazmanız beni sevindirir. Fakat bir önceki yorumumda blogun sık sorulan sorular sayfasının linkini vermiştim. Onu okursanız ben de bazı şeyleri tekrarlamak zorunda kalmam:)
Kozmetik sektörünü baz alırsak, hayvan testlerine karşı yürütülen kampanyalarda kullanılan kilit kelimelerle ilgili bu biraz da. Cruelty free ve vegan terimleri arasında yanlışlıkla oluşan ama önemli ve belirleyici bir ayrım var, ne yazık ki bu saatten sonra değişecek gibi görünmüyor. Aslında veganizm hayvanları insan yararına kullanmaya karşı çıkmaktır. Bu yüzden hayvan testi yapmayan, ama hayvandan elde edilen madde kullanmaya devam eden markalar kendini vegan diye nitelendirmek yerine (çünkü yanlış bir tanım oluyor) cruelty free diyor. Bunu daha ayrıntılı olarak şurada yazmıştım belki bakmak istersiniz. Bana sorarsanız tüketiciler açısından kolaylık sağlıyor çünkü hem komple vegan hem de hayvan testi yapmayan kozmetik markası bulmak çok zor, hele ülkemizdeki olanaklarla. Bunun yerine hayvan testi yapmayan markaların içinden vegan seçenekleri araştırmak bu şartlar altında daha pratik bir çözüm.
Hayvan endüstrisi o kadar büyük ve başka sektörlerle o kadar bağlantılı ki vegan olmak sadece et ya da hayvanlardan elde edilen herhangi birşey yemeyi reddetmekle açıklanamaz. Fırçanızdaki kıllar eğer işkenceyle elde ediliyorsa kazağınızdaki yünde de işkence vardır. Peta balmumu elde etmek için arıların zarar gördüğü hakkında video yayınladıysa aynısının yediğiniz bal için de geçerli olduğunu varsayabilirsiniz. Görünümünüz için giydiğiniz deri ayakkabı uğruna hayvan öldürmek, kirpiğiniz uzun görünsün diye hayvanlara işkence etmek aynı şeydir. Fakat şurası bir gerçek, hayvanlar en çok sofralarımıza çeşit katsın, damağımıza tat olsun diye öldürülüyor, işkence ediliyor. Fırça kılı vs ile karşılaştırdığımızda çok daha büyük çaplı kıyımlar. Kozmetikte nasıl alternatifler bulunuyorsa sofralarda da alternatifler çok. Bana direkt olarak fikrimi sordunuz diye söylüyorum, kozmetikte vegan olup sofrada olmamak bence çelişkili bir duruş, etik olarak sorunlu. Fakat elimizden geleni yapmak hiçbir şey yapmamaktan da iyidir diye düşünüyorum.
Sık sorulan sorular sayfanizin tamamnini tekrar heyecanla okudum.gercekten yararli , ancak hala kafamda bircok soru isaretleri var.birkac tanesi de blogun ana amaci olan kozmetigi asıyor(kurk kiyafet ve deri sorunsali gibi) ancak benim icin bu problemler gercekten onemli.bu yuzden email yoluyla size kapsamli olarak sorabilirsem ,cok sevinirim.tesekkurler.
Evet SSS sayfasının kozmetik dışı vegan bölümü kaynak sıkıntısı yüzünden hala eksik. Email adresim: duygu@etiksecimler.com