Celenes by Sweden Dry Touch Fluid SPF 50+ Güneş Koruyucu

Celenes by Sweden Dry Touch Fluid SPF 50 Güneş Koruyucu

Piyasadaki tüm deneysiz güneş kremlerini denemeye yeminli değilim, hayır. Ama Celenes’in yeni çıkardığı uygun fiyatlı güneş koruyucu çeşitleri merakımı celbetti. Özellikle Dry Touch versiyonunun daha konforlu yapıya sahip olduğunu duymuştum. İndirimde görünce dayanamayıp aldım böylece.

Yapısı

Diğer çeşitlerini bilemem ama Dry Touch güneş kremi yapı açısından gayet güzel. Pompasından ilk sıktığımda koyu kıvamlı bir kremle karşılaşıp biraz tırstım doğrusu. Ama cilde güzelce dağıtıp yedirdikten sonra kalıp gibi görüntüsü tamamen yok oluyor, beyaz kalıntı kalmıyor. Yağlı ya da yapış yapış bir hissiyat yaratmıyor. Mat görünümlü ve ciltte duruşu rahat.

Artık hepimiz öğrendik ki, güneş kremlerinin güneşten koruyucu etkisini tam alabilmek için bol bol sürmek gerekiyor. Ben dışarı nadiren çıktığım için evde daha az sürüyorum. O yüzden fazla miktarda kullanıldığında belki bir tık rahatsız edici olabilir. Ama sizin için önemli olan korumasıysa büyük bir sorun çıkaracağını sanmıyorum.

Makyaj altına baz olarak uygun buldum. Gün içinde cilt kusmuyor (çok terliyorsanız kendisinin yapabileceği bir şey yok tabii), pul pul dökülme yaratmıyor. Ama nemlendirici bir etkisi olduğunu da düşünmüyorum. İddia ettiği gibi tüm cilt tiplerine uygun ama kuru cilt tipleri kışın vs. altına nemlendirici kullanmak isteyebilir.

Hafif ve küçük bir ürün olduğu için yazın çantaya atıp gün içinde tekrar uygulamak için çok uygun. Pompalı olduğu için hem hijyenik hem de sağlam.

İçerik

Bu üründe fiziksel ve kimyasal güneş filtreleri bir arada kullanılmış. Genelde fiziksel/mineral güneş filtreleri sağlık açısından en tehlikesiz olarak değerlendirilir ancak ciltte çok konforlu bir duruş sağlamaz. Bu yüzden güneş koruyucuları kimyasal filtrelerle dengeleniyor.

Kimyasal güneş koruyucuları tartışmalı bir konu olduğu için konuyu biraz açayım. Sağlık açısından şüpheli, deniz canlılarına zarar veren en kötü güneş filtresi Oxybenzone bu üründe yok neyse ki. Ama Octinoxate, Avobenzone (ve onu fotostabil hale getirmek için kullanılan) Octocrylene gibi başka filtreler bulunuyor. Bunlar da kana karıştığı iddia edilen ve yine maalesef deniz canlılarına zarar verebilecek içerikler.

Uygun fiyatlı çoğu güneş ürününde bunlar bulunuyor maalesef. Bütçeniz kısıtlıysa vegan ve deneysiz bir seçenek olarak yine de değerlendirilebilir.

Cruelty-free ve Vegan İddiası

Celenes’in Peta ya da Leaping Bunny gibi herhangi bir resmi cruelty-free sertifikası yok. Ama kendilerine mail attığımda sorularıma tatmin edici cevaplar verdiler. Ürünlerinde ve içeriklerinde hayvan deneyi yapmadıklarını, hammadde tedarikçilerinin de bu deneyleri yapmadığını iddia ediyorlar. Elbette bu iddialara güvenip güvenmemek tamamen sizin kişisel kararınıza kalmış.

Celenes aynı zamanda hiçbir ürününde hayvansal madde kullanmadığını iddia ediyor. Bazen markalar hayvansal maddelerin neler olduğunun tam anlamıyla farkına varmayabiliyorlar. Bu yüzden almadan önce mutlaka içeriklerini kontrol etmeye çalışıyorum. Ayrıca hayvansal içerikleri tespit etmenizi kolaylaştıracak bir liste yapmıştım, şuradan inceleyebilirsiniz.

Nasıl Temin Ettim

Celenes markası Gratis, Rossmann gibi kozmetik marketlerinde bulunabiliyor. Bu güneş koruyucusunu Gratis indiriminden yaklaşık 35 liraya almıştım, o günden itibaren de fiyatı artmış maalesef. Şu anki orjinal fiyatı 95 tl civarı.