Konuyla ilgilenenler çoktan duymuştur. Ha çıktı ha çıkacak derken yılan hikayesine dönen şu malum kanunun 11 Mart’ta uygulamaya koyulacağı geçtiğimiz ay kesinleşmişti. Buradan sevindirici haberi, buradan da Buav’ın akıldaki soru işaretlerine cevabını görüntüleyebilirsiniz. Peki bu yasak nedir, neleri kapsıyor? Bize (ve elbette hayvanlara) ne gibi faydalar sağlayacak?
Avrupa Birliği, 2004’te kozmetik alanındaki tüm bitmiş ürünlerin, 2009’da ise kullanılan içeriklerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklamıştı (kaynak). Fakat hala yeni içerikler piyasaya sürülmeden önce hayvanlar üzerinde deneniyordu. Bugün itibariyle ise Avrupa’da satılan kozmetik ürünlerinin hiçbir aşamasında hayvan deneyleri uygulanamayacak. Yasa,11 Mart’tan itibaren raflara konan ürünlerde geçerli olacak. En önemlisi bu ürünler dünyanın hiçbir yerinde hayvanlar üzerinde denenemeyecek.
Yani biraz daha detaya inersek, Avrupa’da satılan hiçbir ürün Çin’de satılmayacak çünkü burada satılan kozmetik ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmek mecburi. Büyük markalar için sorunlar doğuracağını hepimiz tahmin edebiliyoruz elbette. Ama bu yasa Çin’deki hayvan deneylerine bir etki etmiyor, sadece Avrupa’da satılan ürünler için geçerliliğini koruyor. İlk başta markaların Çin pazarıyla Avrupa pazarı arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağı akla gelse de, yasadaki boşluklar yüzünden istediklerini bir şekilde elde edebilirler.
Bu bizim için ne anlama geliyor? Türkiye’de Avrupa’dan ithal edilen kozmetik ürünleri hayvanlar üstünde denenmemiş olsa da dünyanın başka bir yerinde deneniyor olabilir, firma bu deneyler için para ödüyor olabilir. Yani Avrupa’da satılan her ürün cruelty free olsa da marka cruelty free olmayacaktır. Bu da bizler gibi cruelty free markaları tercih edenler için pek cazip bir seçenek değil elbette.
Haberin daha güzel yanlarına değinmek gerekirse, sadece Avrupa’da satış yapan markalardan içimiz rahat bir şekilde alışveriş yapabileceğiz. Tabii ki yine de uyanık olmak gerekiyor. Markalar yasalara karşı gelip yalan söyleyemeseler de küçük ayrıntılarla müşterilerini yanıltmakta ustadırlar. Biz yine de araştırmamızı yapacağız.
Tabii bir de bu yasanın kozmetik firmalarında mali kayıplara yol açacağı kesin. İyimser bakarak Çin hükümetine baskı yapacaklarını umuyoruz. Ne de olsa Estee Lauder grubu ve daha birçokları, biz cruelty free alıcılarını kaybettiği halde Çin’de çok daha fazlasını kazandığı için konuyu çok dikkate almadı. Şimdi ise kendi çıkarlarını düşünerek bu konuyu umursamak zorunda kalacaklar. Umuyoruz.
Her ne kadar yeterince bilgi birikimine sahip olmadığım için (ve doğru düzgün kaynak bulunmadığı için) yorum yapmam doğru olmasa da, yasanın Türkiye’ye etkilerinin de olumlu olacağını tahmin ediyorum, ne de olsa burada da kozmetik alanında Avrupa Regülasyonları uygulanıyor. Çin’de satış yapan bir Türk markası tanımıyorum. Yine de başımızdakilerin oğlu, amcası, kuzeni faydalanacaksa adaletin ve kanunların yok sayılacağını unutmamak lazım.
Bize neler düşüyor? Bu markaları sessizce boykot etmek sadece vicdanımızı rahatlatır, bir çözüm getirmez. Bu yüzden markalara mail ya da herhangi bir yolla ulaşarak tepkimizi gösterebilir ve konuyu olabildiğince yayarak insanların üstü pek güzel örtülen gerçeklere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yorumları yapmamı sağlayan ve konu hakkında ayrıntılı bilgileri ve güncel haberleri (İngilizce olarak) takip edebileceğiniz bir site olarak Logical Harmony‘i öneririm.
Hayvanlar üzerinde deney YAPAN markalar:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf
Hayvanlar üzerinde deney YAPMAYAN markalar:
http://www.leapingbunny.org/shopsearch.php
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf
Bazı şeyler netleşmemiş gibi görünüyor… Verdiğin link’lerden birinde Shiseido’nun artık nadir durumlar dışında (o ne demekse) hayvan deneylerinden çekileceğine, ancak Çin için test yapmaya devam edeceğine dair yasa ile ilgili yaptığı açıklaması var. Markalar bundan pek etkilenmeyecek gibi görünüyor; zira British Union for the Abolition of Vivisection da “yasayla çelişkili görünse bile markalar dünyanın başka bir yerinde test yapmaya devam edebilir” demiş; hatta yanlış anlamadıysam Avrupa Birliği’nin uluslararası markaları hayvan deneyi gerektiren ülkelerden çıkması için zorlamasının olanaksız olduğundan bahsetmiş.
Söylediğin gibi yalnızca Avrupa içinde satış yapan ve Avrupa’da üretilen -nispeten küçük- markaların ürünlerini tercih etmek en akıllıcası olacak şimdilik…
Evet yasada boşluklar var ve markalar bunu sonuna kadar kullanacaktır. Zaten halihazırda deney yapanların (örnek, Shiseido) bu yasaktan sonra politikalarını değiştirmelerini ummak biraz iyimserlik olurdu. Ürünlerini Avrupa dışına ithal etmeyen küçük çaplı markalar için bir şeyler değişecek, ki küçük çaplı markaların da genelde hayvan deneyi yapacak bütçesi yoktur. Yine de çok büyük bir adım. Zaman ne gösterecek bilemeyiz. Bu yasa başka gelişmeleri de doğurabilir.
Küçük firmalar hayvan deneylerine bütçe ayırmasa da deney yapan içerik sağlayıcılarından satın alım yapabiliyorlardı; zaten bir firmanın “deneyci” olup olmadığı genelde bu durum üzerinden ortaya çıkıyordu ve doğal olarak takip edilemez hâldeydi. Evet, bu yasanın çıkması sırf bu yüzden bile çok olumlu. Zamanla tüm dünyaya, hatta tıp alanına da yayılım gösterir umarım. Bu arada Shiseido ile ilgili ufak da olsa bir imza kampanyası var: http://www.change.org/en-GB/petitions/shiseido-please-stop-selling-cosmetics-in-china-where-animal-testing-is-required
Teşekkürler.
Ben kendim mantık yürütürken, küçük firmaların bütçeleri de küçük olduğu için hayvan deneyi yapılan büyük çaplı laboratuarlardan içerik/hammadde satın almayacaklarını düşünüyordum hep. Yanılıyor da olabilirim tabii. Şimdi bu yasadan sonra akılda soru işaretleri kalmayacak dediğin gibi. Ancak tıp alanında o kadar umutlu değilim ben. Bunu destekleyen ne kadar çok insanın olduğu düşünülürse -bilim adamları dışında tabii.
İmza kampanyasına bakıyorum. Ben teşekkür ederim.
Bu muhteşem bir haber! O kadar sevindim ki! ^____^ Hemen çıksın şu yasa! :)
Bugün çıktı;)
Yukarıdaki yorumu babamın hesabından attım, o benim yani :) ^^”’
cyborg, yukarıdaki yorumu ben yazdıııım! >___< O sırada babamın hesabı açıkmış ben farkında değildim, kusura bakma :)
Tamam sorun değil:D
Yasa yeni çıktı ve içerisinde bir çok boşluklar mevcut.. Ama bu demek değil ki bu küçük bir adım.. Umarım ileride her şey bizler ve hayvanlar için daha iyi bir hale gelir :)
Katılıyorum:)
yazınızdan anladığım kadarıyla sadece kozmetik ürünlerindeki deneylere yasak var temizlik ürünlerindeki deneyleri unutmamak gerekir(vahşice:(..) ben hayvanların herhangi bir nedenden dolayı deney yapılmasına karşıyım buna ilaç da dahil o yüzden eğer hepsini kapsamıyorsa bu yasanın hiç bir anlamı yok. unilever pg gibi dev firmaların da yapmayacağını düşünmüyorum bir yolunu bulurlar ne de olsa büyük bir pazara sahipler (ürünleri insan sağlığına tehdit için bilinçli ürettiklerine inanıyorum bu işin komplosu tabii)..
avrupa birliği için düşüncemse insanlar için tek bir adım atmayan savaşlara sömürülere neden olan bir topluluğun hayvanları düşüneceğini hiçç sanmıyorum.
Konuya bu açıdan bakmamanızı öneririm. “Tamam tüm dünyada bütün hayvan deneyleri yasakladık bundan sonra hep barış olacak” demelerini beklemek fazla iyimserlik olur. Hep yavaş yavaş atılır bu tür adımlar. Bu yüzden Avrupa yasağına hiçbir anlamı yok demek birçok hayvanın canını önemsememek demek. Evet, diğer ülkelerde ve ilaç sektöründe hala yasaklanmadı. Ama Avrupa’da satılan kozmetik ürünleri için hayvan deneyleri yapılmaması çok önemli bir adımdır. Ayrıca Avrupa yasalarının dünyadaki en adil yasalar olduğunu unutmamak lazım, ülkeler ne kadar sömürgeci olurlarsa olsunlar…
bir çok hayvanın canını önemsememek beni değil ‘bu’ markalara rağbet edenleri gösterir. kimse almasa hem hayvanlar hem doğa için zulümler olmazdı, bu biraz kürk ticaretine benziyor katletmek olduğu apaçık belli ama satın alan aşağılıklar hep var
Demeye çalıştığım, bardağa dolu tarafından bakmak gerektiği. Deneylerin tamamen bitmemesine üzülüyoruz diye bir başka büyük adımı “hiç anlamı yok” olarak nitelendiremeyiz. Dünyadaki her bir insanın bu markaları boykot etmesini beklersek bir yere varamayız ama tepkiler büyüdükçe bu tarz yasalar sayesinde markaların gönlünce hayvan deneyleri yapmasının önü kapanacak. Bu bakımdan faydalı buluyorum açıkçası.