Avrupa Birliğinin Hayvan Deneyi Yasağı

avrupa-birligi-hayvan-deneylerini-yasakladiKonuyla ilgilenenler çoktan duymuştur. Ha çıktı ha çıkacak derken yılan hikayesine dönen şu malum kanunun 11 Mart’ta uygulamaya koyulacağı geçtiğimiz ay kesinleşmişti. Buradan sevindirici haberi, buradan da Buav’ın akıldaki soru işaretlerine cevabını görüntüleyebilirsiniz. Peki bu yasak nedir, neleri kapsıyor? Bize (ve elbette hayvanlara) ne gibi faydalar sağlayacak?

Avrupa Birliği, 2004’te kozmetik alanındaki tüm bitmiş ürünlerin, 2009’da ise kullanılan içeriklerin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklamıştı (kaynak). Fakat hala yeni içerikler piyasaya sürülmeden önce hayvanlar üzerinde deneniyordu. Bugün itibariyle ise Avrupa’da satılan kozmetik ürünlerinin hiçbir aşamasında hayvan deneyleri uygulanamayacak. Yasa,11 Mart’tan itibaren raflara konan ürünlerde geçerli olacak. En önemlisi bu ürünler dünyanın hiçbir yerinde hayvanlar üzerinde denenemeyecek.

Yani biraz daha detaya inersek, Avrupa’da satılan hiçbir ürün Çin’de satılmayacak çünkü burada satılan kozmetik ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmek mecburi. Büyük markalar için sorunlar doğuracağını hepimiz tahmin edebiliyoruz elbette. Ama bu yasa Çin’deki hayvan deneylerine bir etki etmiyor, sadece Avrupa’da satılan ürünler için geçerliliğini koruyor. İlk başta markaların Çin pazarıyla Avrupa pazarı arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağı akla gelse de, yasadaki boşluklar yüzünden istediklerini bir şekilde elde edebilirler.

Bu bizim için ne anlama geliyor? Türkiye’de Avrupa’dan ithal edilen kozmetik ürünleri hayvanlar üstünde denenmemiş olsa da dünyanın başka bir yerinde deneniyor olabilir, firma bu deneyler için para ödüyor olabilir. Yani Avrupa’da satılan her ürün cruelty free olsa da marka cruelty free olmayacaktır. Bu da bizler gibi cruelty free markaları tercih edenler için pek cazip bir seçenek değil elbette.

Haberin daha güzel yanlarına değinmek gerekirse, sadece Avrupa’da satış yapan markalardan  içimiz rahat bir şekilde alışveriş yapabileceğiz. Tabii ki yine de uyanık olmak gerekiyor. Markalar yasalara karşı gelip yalan söyleyemeseler de küçük ayrıntılarla müşterilerini yanıltmakta ustadırlar. Biz yine de araştırmamızı yapacağız.

Tabii bir de bu yasanın kozmetik firmalarında mali kayıplara yol açacağı kesin. İyimser bakarak Çin hükümetine baskı yapacaklarını umuyoruz. Ne de olsa Estee Lauder grubu ve daha birçokları, biz cruelty free alıcılarını kaybettiği halde Çin’de çok daha fazlasını kazandığı için konuyu çok dikkate almadı. Şimdi ise kendi çıkarlarını düşünerek bu konuyu umursamak zorunda kalacaklar. Umuyoruz.

Her ne kadar yeterince bilgi birikimine sahip olmadığım için (ve doğru düzgün kaynak bulunmadığı için) yorum yapmam doğru olmasa da, yasanın Türkiye’ye etkilerinin de olumlu olacağını tahmin ediyorum, ne de olsa burada da kozmetik alanında Avrupa Regülasyonları uygulanıyor. Çin’de satış yapan bir Türk markası tanımıyorum. Yine de başımızdakilerin oğlu, amcası, kuzeni faydalanacaksa adaletin ve kanunların yok sayılacağını unutmamak lazım.

Bize neler düşüyor? Bu markaları sessizce boykot etmek sadece vicdanımızı rahatlatır, bir çözüm getirmez. Bu yüzden markalara mail ya da herhangi bir yolla ulaşarak tepkimizi gösterebilir ve konuyu olabildiğince yayarak insanların üstü pek güzel örtülen gerçeklere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yorumları yapmamı sağlayan ve konu hakkında ayrıntılı bilgileri ve güncel haberleri (İngilizce olarak) takip edebileceğiniz bir site olarak Logical Harmony‘i öneririm.

Hayvanlar üzerinde deney YAPAN markalar:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf

Hayvanlar üzerinde deney YAPMAYAN markalar:
http://www.leapingbunny.org/shopsearch.php
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf